fredag 6 mars 2020

WHAT A LUXURY!!!

ÄNTLIGEN är både ljuset och Atli tillbaka!!!

Och vi smög faktiskt igång kursen redan igår kväll, vilket i mitt fall innebar att Atli tränade Hamingja då. Men idag var det min tur att sitta i sadeln! Då fick jag börja med att i stillastående be henne slappna av och länga halsen, men jag skulle bara låta henne sänka huvudet lite i taget så att jag hela tiden kontrollerade hur lågt hon höll huvudet. "Dina händer ska skapa en mjuk, trevlig mun hos hästen!"

Efter träningen igår var hans bedömning att vi tillfälligt skulle ta paus med att jobba i låg grundform som uppvärmning utan hon skulle bära upp sig mer i tölten redan från start. "Hon jobbar så bra i grundformen och är så pass stark i överlinjen nu att hon är redo för att arbeta på detta sätt en period." Så när jag skrittade igång på volten genom att flytta undan för innerskänkeln fick jag först ta hjälp av pisken för att aktivera hennes bakdel ordentligt. Och när hon korsade över och slappnade av skulle jag bara ge lite längre tyglar, så att hon längde halsen men ändå fortsatte att arbeta i en mer rest form än vad vi brukat ha under uppvärmningen. 

Sedan fick jag börja förbereda för tölt i vänster varv på volt medan jag fortsatte "finliret" med händerna för att hon skulle slappna av och länga halsen, men utan att bli lång och låg. Och från ett läge med "mjuk och trevlig mun" smyga över i tölt. Genom en avslappnad sits djupt i sadeln, en högertygel som bibehöll munnen "mjuk och trevlig" med framdelen redan något rest och en lätt smackning ibland för att bibehålla den energi som skulle "lyfta upp" henne fram. Samt flytta undan för innerskänkeln för att bibehålla kontrollen över tempot. 

När vi bytt till höger varv för att jobba med tölten på samma sätt där ville Atli ganska snart att jag skulle sitta av och flytta bak sadeln. Och effekten av detta blev tydlig när hon sedan direkt började komma upp mer med bogarna! Atli påminde mig hela tiden om att slappna av och komma djupare ner i sadeln och när jag dessutom kom ihåg att låta tyglarna bli aaaningen för långa för att tvinga mig själv att flytta kroppsvikten mer bakåt för att bibehålla en lätt kontakt bjöd Hamingja på en riktigt trevlig känsla i tölten! 

Vi kunde också konstatera att hon faktiskt haft en riktigt bra takt redan från start idag så att be henne bära upp sig mer redan i uppvärmningen kändes verkligen som rätt väg att gå just nu! Det är också lite så jag provat mig fram att rida nu i vinter, men då har jag hållit ett högre tempo under uppvärmningstölten än jag fick göra nu. 

När sedan Hamingja fått arbeta på detta sätt i båda varven efter omsadlingen tyckte Atli att hon varit så duktig att det räckte för idag så att hon skulle få börja sträcka ut och varva ner på volten. Och då fick jag ännu ett bevis för att jag lyckats aktivera hennes bakdel och överlinje, när hon inte bara "släppte ner" huvudet när tyglarna blev längre utan bibehöll aktiviteten i överlinjen medan hon succesivt sträckte ut sig lite i taget. Även traven på volt kändes riktigt, riktigt trevlig så både Atli och jag var riktigt nöjda med min fina häst när vi avslutade lektionen! 

Övriga hästar hade hunnit få sitt lunchhö medan jag red, så efter stretchingen fick Hamingja äta sin lunch inne i en box. Och med mat serverad kan hon ju faktiskt tycka att det är OK att stå på box en stund. Jag passade samtidigt på att låta henne ha ryggvärmaren och hasskydden från Back on Track ända till dess jag släppte ut henne i hagen igen, som en extra preparering inför helgens fortsatta träning.

Nu är jag bara SÅ PEPPAD att rida vidare i helgen!!! Och inte nog med att jag ska få rida min FINA häst hela helgen när jag tränar för en av världens skickligaste islandshästinstruktörer - DESSUTOM verkar det som att det FANTASTISKA vårvintervädret med -3 i skuggan, strålande sol och helt vindstilla ska hålla i sig! Dessutom har Janne skapat några REJÄLA snöhögar när han skottat hagarna med stora traktorn. Så vem behöver åka till fjällen när man kan njuta härligt vårvinterväder på en "fjällsida" i Mariebäck??!!

Inga kommentarer: