tisdag 26 november 2019

"Bara skritt" behöver inte vara så "bara"...!!!

Efter den senaste veckans trista regnväder får man väl säga att det i alla fall går åt rätt håll med vädret när vi i alla fall har minusgrader...och på torsdag ska vi visst få snö igen - det ser Haningja och jag fram emot!!! I väntan på ett bättre ridunderlag fick det bli ett träningspass i skritt på ridbanan - med massor av böjda spår, korsa bakbenen på volt, skänkelvikning över diagonalerna, vända in med ytterhjälperna... Så NYTTIGT! TACK för inspirationen Rebecca!!!

Man tränar väl aldrig tillräckligt mycket skritt så detta blev ju en super bra lösning på problemet med isigt och hårt underlag. (Eftersom Hamingja brukar få mer problem i musklerna uppe i korset när underlaget är hårdare är jag ju ganska nojig med detta...) Halt, ryggning och samlad skritt tränade vi också. Detta är verkligen supereffektiv styrketräning för hästarna (nu senast sa Atli att samlad skritt är som  "plankan" fast för häst!) 

En bonus med att vi höll oss till skritt idag var också att den samlade skritten inte följdes av övergång till tölt - utan att Hamingja istället fick sträcka ut och slappna av på långa tyglar. Detta är något jag verkligen borde träna på oftare - istället för att samlad skritt alltid innebär en signal till Hamingja att hon strax ska få börja springa...! :-O

När jag diskuterat träning i skritt med Atli har han flera gånger sagt: "Man kan rida skritt så att man förbättrar de andra gångarterna. Men också rida skritt så att man försämrar dem...!" Och jag hoppas förståss att dagens ridpass innehåll mer av det förstnämnda!!!

I morgon blir det vilodag för Hamingja för matte ska till Smärtkliniken igen för ny "underhållsbehandling". Men förhoppningsvis är jag snart tillbaka i sadeln igen med nya friska tag och mindre muskelspänningar/-smärta!

Inga kommentarer: