lördag 10 augusti 2019

Vägen till hästarnas hjärta går (också) via magen...!

Hela stoflocken stod parkerad uppe vid grinden när jag kom till Höbäcken och eftersom det var jag som hade tillsynsansvaret för hästarna denna dag passade jag på att visitera och preparera dem med insektsmedel när de alla var samlade. Vallackflocken var däremot utom synhåll, så jag tänkte vänta med dem till efter att jag ridit. Men när Hamingja och jag lämnat stohagen kom grabbarna springande för att se vad som var på gång - så jag kunde även titta till dem.

Det är två vallacker som INTE gillar att man sprayar dem och förra sommaren var det svårt att ens komma nära dem med insektssprayflaska i handen, i alla fall för mig som inte hanterar dem i vanliga fall. Men i sommar har jag varit lite taktisk och passat på att klappa och ge en godis nästan varje gång jag varit i Höbäcken, alltså i de flesta fall utan att behöva utsätta dem för någon spray. Och när det sedan varit mina tillsynsdagar har det varit SÅ mycket lättare! För vad gör man inte för något gott?!!

Och med detta uppdrag utfört var det dags för höjdpunkten för dagen: att rida Hamingja! Det blev en favorit i repris - ungefär samma upplägg som igår fast med lite mer samlad tölt och istället bara tre galopper (två höger och en vänster). Det var varmare idag också och säkert delvis därför som jag fick korta ner de två senare galoppintervallerna när hon började mattas av och nästan tappa galoppen på slutet. Men efter detta skrittade vi hela vägen ut till asfaltsvägen så att hon verkligen skulle få jobba bort ev mjölksyra ur musklerna.

Precis som igår hade jag suttit av för att sadla om två gånger, för att hålla koll på att sadelgjorden inte börjat skava igen. Och kunnat konstatera att även om hon svettades en hel del och sadeln som vanligt åkt fram lite så hade gjorden aldrig nått fram till de tidigare skavsåren. Och tillbaka i Höbäcken blev det sedvanlig stretching innan hon fick gå tillbaka till stoflocken igen.

Jag är faktiskt lite imponerad över mig själv som lyckats hålla i med stretchingen efter varje ridpass hela sommaren! Nu till veckan kommer equiterapeuten tillbaka för att kolla hästarna igen - det blir verkligen intressant att höra om han märker någon skillnad på henne! Förhoppningen är ju att hon blivit jämnare musklad över bogarna, men själv tycker jag det är svårt att se någon skillnad... 

Inga kommentarer: