lördag 24 augusti 2019

HÄRLIGT!!!

Vilket UNDERBART väder vi haft idag!!! Och tillsammans med Hamingja har jag fått njuta av ett riktigt härligt träningspass!!! Än en gång red jag till Torrbergsvägen och som vanligt satt jag av ett par gånger under ridturen för att sadla om och samtidigt kolla att hennes skav från sadelgjorden inte rivits upp igen. I så fall skulle jag ha skrittat tillbaka hem direkt, men till min lättnad klarade det sig även idag! Den smala sadelgjorden med "ludd" fortsätter göra sitt jobb!

Framme vid Torrbergsvägen red jag åt vänster och inledde med flera lite längre galoppintervaller innan jag gjorde en övergång från galopp till (vad jag tänkte skulle vara ) ökad tölt. Till att börja med var tempot blygsamt, men efter att matte "blivit grov i mun" - d v s smackat en gång - blev det rejält drag under galoscherna! Jag hade för säkerhets skull tagit ett mantag innan jag smackade, för att inte råka dra henne i munnen ifall det blev katapulteffekt på smackningen - och det visade sig vara mycket klokt!

Tidigare dagar har vi ridit upp efter skoterleden mot Ale, där vi nyttjat backen till fortsatt galopp. Men idag "blåste" vi (MÖJLIGEN ett önsketänkande från min sida när det gäller farten i vår "ökade" tölt..!) förbi både denna och nästa avtagsväg innan vi först vid den tredje vägen in till höger stannade för kombinerad andhämtningspaus och kontroll av skavsår resp omsadling. Jag kan inte minnas att jag ridit in längst någon av de två senare skogsvägarna så jag ska försöka leta upp dem på en karta för att se om det verkar vara vägar som går lite längre och därmed kan vara trevliga att utforska!

När vi sedan red hemåt igen övergick jag till att rida intervaller med samlad tölt. Under våra två senaste ridpass har jag så nöjt konstaterat att jag faktiskt kunnat peta till Hamingja lite lätt på vänster bak med pisken i den samlade skritten UTAN att hon ens vid första tillfället försökt kasta sig iväg utan bara, efter ett ilsket pisk med svansen,  kommit in medan hand och skänkel med en riktigt trevlig bärighet i den samlade skritten! Och när det fungerade lika bra idag dristade jag mig till att göra samma sak för att skapa och bibehålla bärighet i den efterföljande samlade tölten. Även detta resulterade (förutom en "svansprotest") enbart i önskvärd effekt på samling och bärighet! Som jag jobbat för detta i flera års tid - och vilken härlig känsla när jag inser att PLÖTSLIGT HÄNDER DET!!! (Vis av erfarenhet vet jag att det gäller att fortsätta påminna henne om pisken på detta sätt - för får hon lite paus så "glömmer" hon och så är vi - än en gång - tillbaka på ruta ett...!

Men idag funkade det alltså jättebra och resulterade i riktig "njuttölt"!!! Min duktiga häst fick sedan en låååång välförtjänt skrittpaus när vi red samma väg tillbaka genom skogen som där vi kommit. På grusvägen bakom vägbommen avrundade vi sedan med en omgång "katapulttrav" följt av nedvarvningstölt i (i alla fall ganska) lång och låg form.

Tillbaka i stallet såg jag Sylvia stretcha Hector och påmindes därför om att jag skulle göra samma sak med Hamingja. Efter att ha varit riktigt duktig på att stretcha henne efter ridpassen hela sommaren har jag börjat glömma bort det sedan hon flyttade hem till Mariebäck igen...  Stretching verkar vara något man ägnar sig åt i Höbäcken om man ska tro min hjärna...! Men förhoppningsvis hittar jag snart tillbaka till den goda vanan! Hamingja verkar också tycka att det är skönt - särskilt när vi nu stod i stallet så att hon slapp vara omgiven av svärmande insekter när det var meningen att hon skulle slappna av!

I morgon blir det antagligen en vilodag för henne, i o m att vi red så pass mycket samling i tölt idag - jag vill ju inte riskera att problemen i bakdelen åter ska förvärras för att hon fått för kort återhämtning för musklerna. Istället ska vi nog träna vidare på måndag, precis som vi gjorde denna vecka. Annars brukar måndag nästan alltid vara en vilodag - men ibland kan t o m jag skoja till det!

Inga kommentarer: