torsdag 6 juni 2019

Nationaldagsridning - på svenskfödd Islandshäst!

Hamingja såg fortfarande ganska "vinterpälsig" ut när jag fotade denna bild för ett par dagar sedan... men efter att hon fått en rejäl "omgång" med Furminator-kopian från Biltema idag var det inte mycket "vinterull" kvar. Så trevligt att äntligen få njuta av en blank "sommarhäst" igen!!! (Och om någon undrar vad hon står och spanar på så är det - förstås - lille Hermann som går med mamma Hremsa på gräsmattan utanför Sylvias hus!)

Idag har sommarvärmen kommit till Luleå och det med besked! Med 25 grader i skuggan och fuktig luft utomhus kändes det som att komma in i ett luftkonditionerat utrymme när man gick in i stallet! Så ridningen blev förstås rejält svettig för både mig och Hamingja...! I våra inledande "korsa bakbenen-övningar" var hon först lite motvillig så jag fick förstärka skänkeln med ett lät pet med pisken på vardera bakbenen. "GROV RIDNING!!!" hävdade Hamingja förstås direkt!

Vi red längs bilvägen mot Avan, där de nu lagt riktigt grovt grus igen på första sträckan så vi fick inleda med en längre skrittsträcka innan jag tyckte underlaget tillät uppvärmningstölt. Ovanför den första lilla backen, mitt emot där sandvägen går in till vänster, red jag in och fortsatte uppvärmningen med en vänster galopp (och en fattning som blev bra trots att vi gjorde den från skritt istället för från stillastående). Hamingja fick rulla på i galoppen ända fram till ett litet blötare parti av skogsvägen, innan vi vände och skrittade tillbaka ner igen. 

Efter att ha gjort samma sak i höger galopp och sedan skrittat ner till bilvägen nyttjade vi den långa raksträckan bort till nästa kurva till att rida övergångar från samlad skritt till tölt (medan matte försökte tänka extra mycket på sin sits.) Hamingja tyckte det var lite jobbigt i värmen och "ålade" sig en hel del när jag bad om samling. Något som helt upphörde när vi upprepade samma övning på hemvägen. 

När hon sedan fick sträcka ut för att varva ner i tölt fick jag än en gång uppleva känslan av att sitta på mycket aktiva ryggmuskler - precis som i slutet av Atlikursen! Me like!!! Tillbaka i stallet blev det ny omgång stretching - och denna gång lättare att övertala henne att stretcha vänster bak - innan hon fick gå ut i hagen igen där hon rullade sig OERHÖRT grundligt för att utplåna alla spår av den blanka, avsvampade pälsen...!

Inga kommentarer: