fredag 7 juni 2019

Ljuvlig försommarkväll!!

När maj månads regnrekord idag följdes av högsommarvärme (29 grader i skuggan i Kyrkbyn) förväntade jag mig att hästarna skulle omges av enorma moln med insekter... Men när jag kom till Mariebäck i kväll konstaterade jag till min lättnad att det var förvånansvärt lite flygfän i luften! Det blåste endel och kanske var det tack vare vinden som hästarna kunde stå med svansarna nästan stilla! 

För Hamingja och mig blev det ett kort men ganska intensivt träningspass där vi avverkade båda skogsvägarna bakom vägbommen upp till resp vändplan. Uppvärmningstölt längs den vänstra vägen, voltarbete i skritt uppe på vändplanen och sedan övergångar från samlad skritt till arbetstempo tölt på vägen tillbaka. Hamingja taggade upp ganska ordentligt under tölten och jag mindes Atlis ord att om att nedvarvningen då är ÄNNU viktigare än vanligt. 

Så när vi var tillbaka i korsningen red jag in på den högra vägen där hon successivt fick sträcka ut till dess det slutade ryka ur öronen på henne. Först när hon tillslut "mystöltade" på långa tyglar i en lång, låg form riktigt avslappnad saktade jag av till skritt. 

Sedan imponerade lilla fröken genom att (efter en inledande "speedskritt") faktiskt skritta lugnt på hellånga tyglar hela hemvägen! Bara med ett liiitet undantag när hon lyckades skrämma sig själv genom att sprätta iväg en sten som landade i det vattenfyllda diket med ett plums... Men vem blir inte rädd när man helt oväntat blir attackerad av ett sjöodjur?!? Och när hon tagit sig igenom detta trauma kunde vi ändå ganska snart återgå till avslappnad skritt på hellånga tyglar för resten av hemvägen.

Tillbaka i stallet fick Hamingja sin vanliga giva med några nävar lucern blandat med vatten samt tillskott av vitaminer och mineraler. Medan hon mumsade på detta gick jag för att leta fram det insektstäcke som jag trodde mig ha liggande i förrådet. Men letandet blev resultatlöst så jag såg istället till att "marinera" henne i insektsspray som gardering om/när vinden skulle mojna och de bitande insekterna börja attackera i stora moln. Jag tyckte mig redan ha letat överallt hemma, men under hemfärden kom jag på ett ställe som jag faktiskt inte letat på och där hittade jag också täcket när jag kom hem så nästa gång jag åker till stallet blir det förhoppningsvis täcke på för Hamingja så kan vi spara in på gifterna i sprayform. 

Inga kommentarer: