tisdag 4 juni 2019

Akupunktur med travnålar??!!

Hamingja ser ett föl!!!

Oj, oj, oj så FIN har är - den lille som kanske ska heta Hermann från Mariebäck! Det är inte bara Hamingja (och de andra hästarna) som fallit pladask för den killen! När jag kom till Mariebäck efter jobbet idag hade han dessutom MASSOR av "spring i benen"! Han och Hremsa hade tydligen stått inne när det regnade tidigare under dagen så han behövde uppenbarligen göra sig av med en rejäl dos överskottsenergi genom att springa runt, runt i hagen med sådan fart att han nästan låg ner i kurvorna...!!! 

Men vi kunde ju inte BARA stå och beundra nykomlingen, vi skulle ju jobba också! Det gjorde Hamingja och jag längs bilvägen bort till världens ände-korsningen. Vägen börjar faktiskt redan vara hård igen efter prepareringen här om veckan, trots att det dessutom regnat en hel del det senaste dygnet... men ute längs kanterna var det fortfarande mjukare i alla fall. 

Efter lite inledande uppvärmningstölt i långsamt tempo med låååång hals fortsatte vi uppvärmningen med att tölta i ett högre tempo, som Atli rekommenderade under den förra kursen. När jag sedan bad om trav istället bjöd Hamingja på en riktigt, riktigt häftig känsla! STORA kliv och SNABBT framåt har hon ju alltid varit bra på i traven men nu var det en så häftig svikt i stegen som gav mycket rörelser uppåt också - som om hon hade gummibollar under hovarna! 

Jag har inte upplevt henne ojämn tidigare, men nu kändes det ändå en skillnad - som att hon tog i mer jämnt med bakbenen. Och när jag nu tänker efter minns jag att när jag fick springa med henne för att visa trav för equiterapeuten i lördags kommenterade han att hon "skickade" bakdelen lite åt ena sidan när hon travade. Hans behandling av henne hade syftet att "räta upp" de skevheter han hittade hos henne - och det verkar som att han lyckades!

För att vårt första ridpass efter behandlingen i lördags skulle bli så allsidigt som möjligt tänkte jag att vi skulle rida ett par galoppintervaller längs kanten på ängen vid "världens ände-korsningen". Jag bestämde mig för att börja med vänster galopp och Hamingja gjorde en jättefin galoppfattning från stillastående! Men det visade sig vara så väldigt blött på ängen att jag valde att avbryta redan efter några galoppsprång för att vi inte skulle trampa sönder underlaget. Istället satt jag av och flyttade bak sadeln innan vi skulle rida hemåt igen. 

Hemvägen ägnade jag sedan åt töltträning då jag försökte få Hamingja att komma upp mer med bogarna, som vi fick träna under kursen för Atli nu senast. Jag kämpade med att få ordning på min sits när jag red övergångar från samlad skritt till dito tölt varvat med skrittpauser. Att Hamingja snabbt började flåsa en hel del tolkade jag som att jag faktiskt lyckades aktivera hennes bakdel lite extra. Och ett tydligt bevis på detta fick jag sedan när jag lät henne börja sträcka ut överlinjen för att varva ner och hon arbetade "genom kroppen" lika trevligt som i slutet av sista lektionen på kursen!

Efter en längre skrittpaus bestämde jag mig för att avsluta med lite mer trav - numera kan vi ju t o m göra övergångar till trav fast vi är på hemväg! Och även nu bjöd Hamingja på den där härligt sviktande "gummibollskänslan" i traven - de där akupunkturnålarna var nog i själva verket travnålar! Tillbaka i stallet var det så dags för en första omgång av den stretching equiterapeuten ordinerade. Han var noga med att vi bara skulle stretcha när musklerna var varma  och idag var det ingen tvekan om den saken - det riktigt ångade om Hamingja! 

Att stretcha frambenen gick riktigt bra, men när det var dags för vänster bak krävdes mer övertalning... Hamingja gillar ju INTE att man lyfter det benet, vilket jag tolkar som att hon fortfarande förväntar sig att det ska göra ont eller i alla fall vara obehagligt. Men tillslut fick jag ändå lyfta det och stretcha ut snett framåt. Jag lät det bli en väldigt mjuk stretch när hon nu tillslut ändå slappnade av i benet, för att förhoppningsvis ge henne en positiv upplevelse av det hela. Och efteråt konstaterade jag att det nästan är jobbigare att stretcha hästen än att rida den...!

Inga kommentarer: