lördag 1 juni 2019

Killen som stal showen - totalt!

En bedårande liten bleksvart hingst föddes i Mariebäck idag!

Mamma är Hremsa från Mariebäck (Hamingjas syster) och pappa Hringur frá Skardi. Sylvias avel har verkligen resulterat i en hel samling SUPERFINA hästar! Fast jag brukar skoja om att man kan benämna den som: "Fyra nyanser av brunt" för färgmässigt har de nästan alla hållit sig i den färgskalan... t o m Litlamin med svarta Lára som mamma och en skäck (Démantur) som pappa. Men här kom alltså en kille som färgmässigt sticker ut bland de andra! Fast tittar man närmare på bilden ser man att han faktiskt är brun inuti öronen i alla fall...!!!

TILLSLUT lyckades jag ändå slita mig från "fölhagen" och hämta in Hamingja så att vi skulle hinna med ett träningspass innan det skulle komma en equiterapeut för att kolla på Hamingja och några av de andra hästarna. Det fick bli ett pass längs bilvägen bort till "Världens ände-korsningen" vid sjön. Hamingja har varit väldigt pigg den senaste tiden och idag var inget undantag! (Även idag blåste det ganska ordentligt, vilket förstås "livade upp" tillvaron lite extra...!) 

Därför krävdes det lite mer ridning från min sida (innerskänkel mot yttertygel) för att få henne att länga halsen i tölten. Men det var nog egentligen ingen nackdel, för när det i vanliga fall räcker att bara ge henne längre tyglar för att hon ska sträcka ut halsen framåt-nedåt i tölten så finns det ju risk att man gör det just så enkelt för sig och därmed missar att aktivera hennes bakdel på det sätt som ger en aktiv överlinje...! Men idag gick det inte att fuska!

Framme i korsningen red vi massor av små åttor där hon omväxlande fick flytta ut bakdelen för höger resp vänster skänkel, innan vi vände hemåt igen. Under hemvägen fokuserade jag på min sits och att försöka "rida upp" henne framför mig på samma sätt som vi fick träna för Atli nu senast. Och så här på hemväg behövde jag inte driva riktigt lika mycket som när vi gjort samma sak på ridbanan. Dessutom har jag faktiskt lättare att bibehålla blicken rakt fram när jag rider ut - "magneten" som får blicken att söka sig nedåt hela tiden är definitivt starkare på ridbanan! 

Jag fick också uppleva några riktigt trevliga sekvenser i tölt! Och ännu ett bevis för att jag aktiverat hennes bakdel kom när det var dags att börja sträcka ut och varva ner i tölt och hon verkligen fortsatte jobba med rygg och bakdel trots att jag inte gjorde mer än att bara länga tyglarna!

När equiterapeuten Ingebjörn Öyhus sedan anlände blev Hamingja först ut att kollas av honom. Sedan jag fått berätta lite om henne och vilka problem vi haft under åren (med musklerna i korset samt hennes bakknän) började han sin undersökning. Han konstaterade först att hon var sned i bakdelen och visade mig hur jag kunde känna att höger höftkula därför var längre fram än vänster trots att hon faktiskt stod med den vänstra bakhoven längre fram än den högra. 


När han sedan övergick till framdelen så visade det sig vara tvärt om - vänstra sidan av manken var tydligt större än den högra, vilket man ser ganska bra på denna bild. Hon var alltså "skev i karossen" skulle man kunna säga...! Denna bild förstärktes när jag också fick springa med henne så att han kunde se henne trava på rakt spår. Som förberedelse för behandlingen av dessa skevheter satte han akupunkturnålar vilka kan anas på ovanstående bild - en vid manken på vänster sida och en på var sida av ryggraden bak vid korset. Sedan fick hon stå med dessa medan han gick igenom de andra hästarna.

Det visade sig att de flesta av hästarna var mer eller mindre "skeva i karossen", vilket tydligen är ganska vanligt problem med islandshästar. Han berättade hur han vid sitt arbete på Mälarkliniken har jobbat med flera större islandshäststall där han överraskats av en skillnad i behandlingsresultatet beroende på hästens kön. Där de hingstar han behandlat fått mer varaktig förbättring medan ston och valacker i större utsträckning fått tillbaka problemen med tiden... Något som verkat sammanfalla med att ston och valacker gått i flock där de busade med varandra (valackerna) resp bråkade (stona). Medan hingstarna gick i egen hage och därmed inte fick "hjälp" av andra hästar att skapa fysiska problem på samma sätt. Så även om det mest naturliga för hästarna är att gå i flock finns det alltså ändå vissa nackdelar med detta.

När alla hästarna fått en "grundgenomgång" började han så om med Hamingja genom att först ta bort akupunkturnålarna och sedan arbeta sig successivt från bakdelen, över ryggen och till framdelen och lösa upp de låsningar som fanns med syfte att återställa rörligheten. Han visade också hur jag ska hjälpa henne med detta genom stretching när hon är varm i musklerna efter ett träningspass. 

Jag passade på att fota när han sedan visade samma stretchövning för frambenen på Ella. Man ska alltså lyfta benet uppåt, med ena handen under hästens knä och med den andra handen vinkla tån framåt och sedan hålla i det läget. På vänster framben skulle jag dessutom från detta läge ta 1-2 steg bakåt så att jag ser att partiet på vänster sida av manken sträcks ut. Dessutom skulle jag hjälpa henne att stretcha vänster bakben genom att lyfta detta framåt och lite utåt och räta ut tån. "Bara mjukt och fint!" "Du ska bara stretcha efter träning, så att hon är varm i musklerna, och det är bättre med två ordentliga stretchingtillfällen i veckan än med fyra slarviga...!"

Eftersom det var första gången han behandlade våra hästar ville han att vi skulle avstå ridning helt i morgon och bara skritta på måndag - ifall någon av dem skulle få någon kraftigare reaktion på behandlingen. Och jag har egna erfarenheter av hur kraftfullt akupunktur kan vara! När jag under en period fick akupunktur av min sjukgymnast på City Rehab rekommenderade hon alltid att jag skulle sitta kvar i väntrummet 25-30 minuter efter behandlingen ifall kroppen skulle reagera med hjärtklappning, kraftiga svettningar eller liknande. 

Och efter den allra första behandlingen sov jag som en stock i 13 timmar (efter att ha haft svåra sömstörningar med knappt någon djupsömn i massor av år). Och hade inte chefen ringt för att fråga om jag inte skulle komma till jobbet den dagen hade jag antagligen sovit flera timmar till! (Johan var bortrest vid tillfället så det var ingen hemma som störde min dundersömn. Så om Hamingja verkar sömnig de närmaste dagarna kommer jag att ha stor förståelse för det!

Inga kommentarer: