söndag 23 april 2017

Kyras ABC


Vi hade ett riktigt bra träningspass på ridbanan idag, Hamingja och jag! 

Den senaste tiden har jag till min glädje insett att jag lyckats vara lite mer aktiv i tölten när jag tränar ute längs vägen. Så nu är förstås målsättningen att försöka få in mer aktiv ridning även när vi tränar tölt på ridbanan - och idag kom jag faktiskt en liten bit på väg där! 

Inledde som vanligt uppvärmningen i Atlistil med att flytta ut bakdelen i skritt på volt, för att Hamingja skulle korsa bakbenen och sträcka ut överlinjen. Sedan övergick jag till att rida "Kyras ABC". (Kyra Kyrklund skulle nog kunna beskrivas som dressyrvärldens motsvarighet till Atli - då hon är en av världens skickligaste dressyrryttare och också en av dess bästa pedagoger. Numera är hon faktiskt professor i ridkonst vid SLU!) 

I sin SUVERÄNA bok "Dressyr med Kyra" beskriver hon den övning hon kallar "sitt ABC" - en övning hon alltid inleder med varje gång hon sitter upp på en ny häst - för att stämma av att hon och hästen är på samma "våglängd". Hon rider då hästen på en liten fyrkant där hon i varje hörn vänder genom att ställa hästen inåt och med stöd på yttertygeln flytta ut hästens bakdel, för att sedan åter rida fram på rakriktad häst till nästa hörn. Jag började med detta i skritt och övergick sedan till att göra samma sak i tölt, vilket resulterade i en häst mellan hand och skänkel och med mkt trevlig längd på överlinjen! 

Sedan tränade vi samling från marken en stund och Hamingja var riktigt duktig! Första omgången samlad skritt ackompanjerades av MASSOR av belåtna frustningar! Men det är ju som Atli brukar säga: "Din häst mår som allra bäst när hon får arbeta!" Även under de senare sekvenserna kom det lite frustningar, men första omgången var det nästan hela tiden!

Efter att ha signalerat paus till Hamingja genom att sadla om var det så dags för mig att försöka RIDA samlad tölt - inte bara hålla andan och "åka med" så att samlingen försvinner all världens väg...! Fast jag började med att rida samlad skritt m h a skänklar och säte - vilket jag tycker vi är riktigt duktiga på! Även övergången till tölt brukar gå riktigt bra - helt utan tygelkontakt vilket enligt Atli är en förutsättning för att hästen ska komma upp med bogarna ordentligt. 

Men sedan kom det svåra - att verkligen RIDA hela tiden för att kunna bibehålla samlingen i tölten. Ute längs vägen använder jag mig då av "hämta upp bakbenen" genom att ställa inåt och flytta ut bakdelen med stöd på yttertygeln. Av någon anledning tycker jag det är lite svårare att göra samma sak på ridbanan, men använde den nu bl a i varje hörnpassering. 

Den ridbaneövning som brukar ha bäst inverkan på min sits är att vända in hästen m h a ytterhjälperna, så nu varvade jag mellan den, "hämta upp bakbenen" samt Kyras ABC för att hela tiden aktivera både mig själv och Hamingja. Och även om det var ett litet steg för mänskligheten så var det ett STORT steg för mig när jag faktiskt lyckades ovanligt bra med att bibehålla samlingen. FAST jag red tölt!!!

Som avrundning fick min duktiga häst först sträcka ut låååånga överlinjen i långsamt tölt på volt för att sedan nästan trava mig ur sadeln...! Och jag bara LÄNGTAR till nästa tillfälle att träna vidare på detta!!! 

Inga kommentarer: