tisdag 25 april 2017

Hamingja skor sig på mattes bekostnad...!


...och sedan blev det ett svettigt träningspass för oss på ridbanan! 

Under förmiddagen idag fick Hamingja och Dotla "pedikyr" - Sylvia var bussig och assisterade hovslagaren eftersom både jag och Carola jobbade. Vi bedömde det för tidigt att ta bort broddarna, för vi har fortfarande en hel del snö och is kvar, inte minst i hagarna. Men Hamingjas snösulor plockades bort, för när det börjar bli lerigt kan det fastna grus under dem och orsaka hovbölder om man har otur.  

Efter jobbet åkte jag ut till stallet för ett träningspass på ridbanan, efter ungefär samma upplägg som senast. Det blev extra mycket ABC i skritt idag eftersom Carola dök upp och ville att jag skulle demonstrera denna övning eftersom hon läst om den i förra blogginlägget. Hamingja fick också träna på att korsa bakbenen - åt båda hållen - och jag tycker att hon känns allt mindre stel i musklerna i korset. Det blir spännande att höra när massör-Tomas kommer nästa gång, om han också märken en sådan förbättring!

På tal om Tomas så ordinerade han ju senast att jag skulle rida med ett lätt skyddsboots på höger bak, för att uppmuntra henne att arbeta jämnare. Den senaste tiden har jag dock ridit utan skyddsboots, men idag fick jag för mig att testa igen för att se om hon fortfarande kändes jämnare med boots än utan. Av någon anledning fick jag dock en helt oväntad effekt av detta... det måste nästan ha varit det blöta/mjuka underlaget på ridbanan som gjorde att Hamingja några gånger råkade trampa på skyddsbootset, något som aldrig hänt när vi ridit med det tidigare. Detta resulterade i ett oväntat ljud som (förståss) triggade igång frökens flyktreflexer.... När det fått henne att kasta sig iväg en femte gång gav jag upp och tog av henne bootset.

Resten av träningspasset kunde vi sedan genomföra utan ytterligare intermezzon, både träningen av samling från marken samt efterföljande samlad skritt och övergångar till tölt. Visserligen är jag övertygad om att både Sylvia och Atli hade efterlyst MER energi (eller ee-ner-gi som Atli uttalar ordet) i den samlade tölten... men just nu känns det viktigast för mig att fokusera på sitsen samt att bibehålla den aktiva ridningen och då var den något bristfälliga energin alldeles tillräckligt för mig att hantera!

Efter nedvarvning i tölt fick jag sedan som avslutning en REJÄL dos konditionsträning eftersom jag lät Hamingja trava på volt i båda varven. Hennes STORA kliv i traven kräver verkligen en hel del av den som sitter på ryggen...! Samtidigt gäller det att ändå komma till drivning för att både få böjning och bärighet... och så ska man ju helst undvika att studsa ur sadeln när hon trampar ifrån...! Jag skulle verkligen behöva göra som Sylvia och Carro gjort den senaste tiden: haft dagar då de ridit ut för att bara träna trav och galopp - både för hästarnas kondition och sin egen!

Inga kommentarer: