lördag 28 februari 2015

Rooooooligt att träna!!!

Hamingja poserar upprymt i nytt träns!

...eller var det möjligen förväntan inför dagens ridtur som lyste igenom...?!! Matte var i alla fall nöjd med att ha monterat ett par storhästtyglar på tränset - så att jag inte behövde hålla tyglarna med enhandsfattning nere vid manken för att hon skulle kunna sträcka ut halsen ordentligt i skrölten.

Vi red mot Avan idag och det blev lite kortare skröltuppvärmning än igår för redan inför första lilla backen växlade jag till trav för att förbereda för en galopp. Traven blev lugn och sansad från start och vi kunde därför också göra en riktigt kontrollerad galoppfattning. Efter en skröltpaus med riktigt lång hals var det dags för ny galoppfatting.

Nu testade jag för första gången att göra en galoppfattning med Hamingja från skritt - och det gick riktigt bra! Jag misstänker nämligen att en viktig orsak till att vi har lite problem med galoppfattningarna är att jag fortfarande inte hittat balansen riktigt i hennes STORA trav och därför har svårt att få till timingen i galoppfattningen... Och när vi redan galopperat en gång under ridturen är det dessutom mycket svårare att få till en hyfsat lugn trav att fatta galopp ifrån... Så då är det ju toppen om vi kan fatta galoppen ur skritt istället!

Töltträningen sparade vi till hemvägen idag. Då började jag med att rida med mycket högerböjning och handen ute i ytterläget. I o m att jag aldrig ens provade med ledande tygeltag innan hade Hami inte heller hunnit börja rusa, så vi kunde redan från start rida övningen med riktigt trevlig längd på halsen.

Det visade sig vara MKT bra att börja töltträningen med denna övning! För när jag sedan övergick till att rida skänkelvikningar fram och tillbaka över vägen - vilket jag f f a gjorde för att träna på att kunna lägga till skänkel utan att få reaktionen att hon direkt ökar tempot - så fick jag dessutom den härliga effekten att bärigheten i tölten direkt ökade! Igår hade jag omvänd ordning på dessa övningar - men nu vet jag hur jag ska göra i fortsättningen!

Något jag tog med mig från gårdagen var däremot upplägget att lägga det högsta tempot under vägen bort från stallet och lugnare tempo på hemvägen. Och precis som igår innebar det att Hamingja kunde avsluta med ett riktigt lugnt tempo i skrölt/tölt på hellånga tyglar. Duktiga, duktiga tjejen!!! Vi har verkligen SÅ mycket att träna på - men det är ju det jag tycker är så ROLIGT!!!

Jag hade bestämt att jag INTE skulle rida Lára - idag heller - utan fortsätta ta det lite försiktigt så att jag inte får nya bakslag från bihålorna. Men efter dagens träningspass med Hamingja var jag så oerhört peppad och var på väg att ändra mig och sadla Lára också. Fast så kom jag ihåg att jag så sent som i tisdags blev lite sämre igen när jag ridit och lyckades ändå besinna mig. Och "den som väntar på något gott...!" 

Inga kommentarer: