tisdag 19 augusti 2014

Sylvialektion och drottningfjäsk

Åkte till stallet i god tid innan ridlektionen för att hinna "fjäska" ordentligt för The Queen of Mariebäck. I samband med gårdagkvällens våldsamma ösregn hade Sylvia befriat Lára från exemtäcket, så idag fick jag se hur vacker hon är utan! Först fick hon komma ut ur hagen och beta gräs på gården medan jag gjorde i ordning Hamingja inför lektionen. För att sedan komma in i en box och mumsa lite kraftfoder samt vila från insekterna medan vi red lektion.

Efter söndagens uteridningslektion med Sylvia kände jag att det verkligen är hur mycket som helst jag behöver lära mig för att kunna rida Hamingja på ett bra sätt... Därför kändes det jättebra att jag skulle få låna henne även idag och i morgon - för att få chansen att på hennes rygg hinna "smälta" några av alla nya ridintryck! Och när jag dessutom kunde haka på när Elisabeth och Démantur skulle rida lektion i kväll blev det ju ännu bättre!!!

Och under lektionen fick vi också jobba massor med sådant "finlir" som jag tycker är så kul!!! Först skulle vi skritta på en liten volt och m h a stora, ledande tygeltag få hästen att böja halsen inåt för att slappna av och sträcka ut överlinjen. Började i vänster varv och det gick faktiskt riktigt bra att få Hammi att böja sig, slappna av och sträcka ut! I höger varv var det lite svårare, det krävdes att jag böjde hennes hals ännu mer inåt för att hon inte bara skulle skjuta ut högerbogen utan verkligen böja sig i sidan.

Efter detta skulle vi göra framdelsvändning med så små hjälper som bara möjligt för att hästen lugnt skulle flytta undan bakdelen med framdelen på samma plats. Samt ge så mycket tygel som möjligt när hästen ville sträcka ut överlinjen. Precis som Lára har Hamingja gärna lite bråttom - "det här river vi av lite snabbt!!!" Men efter en stund hittade jag ett bra "dragläge" där jag kunde få henne att invänta min signal för att flytta undan bakdelen, samtidigt som jag kunde bromsa upp framdelen m h a sätet och därmed samtidigt ge henne så lång tygel att hon kunde länga halsen riktigt ordentligt.

Nästa steg blev ledande tygeltag på liten volt i skrölt (hm, blev en hel del passtakt i vårt fall, men Sylvia sa att takten inte spelade någon roll just nu - vi skulle bara fokusera på lösgjordheten.) För att sedan gå vidare genom att byta om volt ofta. Även här var det stora likheter mellan Hamingja och Lára - varje gång jag bytte riktning kunde det uppenbarligen tolkas som en anledning att dra upp tempot... Men successivt gick det bättre och bättre.

När vi sedan skulle smyga ut längs spåret tolkades det förståss på samma sätt av fröken H: tillfälle att gasa! Sylvia sa då att jag skulle bromsa genom att sidföra ett par steg m h a vikten. Det var lättare sagt än gjort... att begränsa det till ett par steg alltså! Vips befann vi oss inne på kvartslinjen istället...! Men eftersom Hammi testade att "gasa på" någon gång om sänder fick jag många tillfällen att prova mig fram till vilka microhjälper som egentligen behövdes och när jag hittade rätt fick jag också ett mkt bra verktyg för att kontrollera tempot utan att behöva bromsa med tyglarna!

Efter detta skulle vi träna halt, övergång till skritt ett par steg, ny halt o s v - även nu med fokus på att hjälperna skulle vara så minimala som bara möjligt. När vi sedan började göra övergångarna till tölt istället fick jag fokusera ÄNNU mer på mina underskänklar i halterna - då ville de börja spreta igen...

I slutet av lektionen kändes Hamingja verkligen riktigt, riktigt mjuk och fin! Härligt!!! Att få henne att göra övergång från tölt till trav på volt var inte heller något problem. Däremot blev det rena Láratempot i Solvallatrav till att börja med så jag fick verkligen jobba med att "bromsa upp" min egen kropp så att jag inte ramlade framåt och därmed sa "spring fortare!!!" Det kändes lite bakvänt att samtidigt ge henne längre och längre tygel - som Sylvia uppmanade mig att göra - men när jag "travade lugnt" och fröken H hade fått riktigt lös tygel så övergick hon till en betydligt trevligare trav med ett helt annat sväv!

Var SÅ nöjd efter lektionen - och ser verkligen fram emot att få rida henne igen i morgon! Jag har ju SÅ mycket jag vill (och behöver) träna på!!! Sedan vet jag inte när jag får möjlighet att låna henne igen - för fr o m torsdag ska Sylvia ta över igen. Men förhoppningsvis har jag i alla fall möjlighet att rida Hamingja på någon fler lektion under de kommande veckorna. Jag har i alla fall fått löfte om att rida henne på nästa Atlikurs om ca en månad. Och sedan hoppas jag ju att Lára har återhämtat sig så att jag kan börja rida henne igen!

Inga kommentarer: