onsdag 13 augusti 2014

Laras provsvar - och Atlikurs


Idag har jag pratat med veterinären om Laras provsvar, vilka visade förhöjda levervärden. Det handlade visst om leverenzymer, inte själva levern, som var skadad. Men värdena var inte alarmerande höga och tack vare att levern är oerhört bra på att självläka tyckte veterinären att vi bara skulle avvakta tre veckor. 

Ett nytt prov då kommer förhoppningsvis visa att dessa värden är på väg ner igen eller t o m återställda. Men skulle det visa sig att de är oförändrade eller t o m stigit så får man göra ytterligare utredningar. I o m att Lara blir så svettig och flåsig redan vid lättare ansträngning blev ordinationen att hon får fortsätta vila till dess nytt prov är taget. 

Det man undrar är ju vad detta beror på...?! Denna typ av skador kan tydligen uppkomma i samband med en infektion och Laras problem började visserligen med hosta och snuva. Men det var en väldigt lindrig förkylning som gick över efter några dagar så det känns ju konstigt om den skulle ha orsakat sådana här besvär...

En annan anledning till leverskador kan vara att hon ätit någon giftig växt - och det hade kanske varit det mest troliga ifall problemen kommit nu, när betet börjar bli begränsat och risken finns att hästarna äter av växter de ratat tidigare under sommaren. Men det började ju när vi nyss släppt dem på bete och hon verkligen kunde välja och vraka bland växtligheten... Så det hela känns verkligen som ett mysterium. Men huvudsaken är ju att vi hittat en orsak till att hon är så hängig och att prognosen är god!!!

Inte nog med att jag fick dessa, som jag tycker ändå goda nyheter idag. Dessutom fick jag erbjudande från Sylvia att rida hennes Haminja under Atlikursen idag och i morgon!!! Jag har väl aldrig ridit så extremt lite en sommar sedan jag köpte Reykur 1995, så mitt ridsug är förstås STORT!!! Och efter att ha "lullat runt" i skogen lite med Lara resp. Haminja under sommaren längtade jag så enormt efter att få rida lektioner! Dessutom vill jag ju så gärna lära mig hur Haminja ska ridas på bästa sätt.

Alla dessa önskningar fick jag alltså uppfylla idag! Jättekul, oerhört lärorikt och VÅLDSAMT jobbigt!!! Atlis system känner jag ju väl vid det här laget, så på det viset var det förstås inga nyheter. Men när han, efter att ha låtit mig värma upp på egen hand, sa: "jättebra uppvärmning!" Kändes det roligt att få bekräftelse på att jag har förstått hans system tillräckligt bra för att genom det komma fram till önskat resultat på en häst som jag aldrig tidigare ridit på en ridbana och som reagerar annorlunda än den häst jag är van.

Den första lektionen kändes det ändå ganska ringrostigt för oss... Men redan under den andra började saker falla på plats! När vi, efter ännu en godkänd uppvärmning, jobbat en stund med tälten fick vi betyget "fin takt på helt lösgjord häst!" Och sedan kom den verkliga aha-upplevelsen när jag efter halt och ryggningar fick rida samlad skritt! Det var ju inte helt lätt att hitta exakt rätt avvägning mellan drivning och förhållning på en ny häst, men med Atlis hjälp gick det och WOW säger jag bara!!! Tycker ändå att vi kommit riktigt långt med bärigheten, Lara och jag... Men nu satt jag på en häst som ända från start lärt sig att använda sin kropp på rätt sätt!!! Jag sa senare till Sylvia att jag skulle kunna ägna resten av livet åt att rida samlad skritt och smygande övergångar till tölt på Haminja!!!

Efter detta var jag dock REJÄLT trött (har uppenbarligen tappat en hel del ork i o m att jag knappt ridit i sommar...) därför blev jag lättad när Atli bad mig gå in på en volt och låta Haminja sträcka ut sig i trav. Detta brukar nämligen alltid vara hur vi avslutar lektionerna. Så medan jag gjorde mitt bästa för att hantera Haminjas enorma trav där på volten tänkte jag hela tiden:"bara orka en liiiten stund till, en liiiten stund till...!" Men när jag sedan tror att Atli ska låta mig sakta av till skritt säger han istället att jag ska fortsätta ute på fyrkantspåret - i trav. Och utan den bromsande volten laddade Haminja i rejält med bakbenen och sköt mig nästan ur sadeln! "FIIN trav!!!" Ropade Atli och lät oss trava varv på varv, medan jag hade fullt sjå att hänga med i de enorma rörelserna. Svetten rann i floder ner över ansiktet, nerför ryggen och längs benen medan jag flåsade som en blåsbälg och bara väntade på att jag antingen skulle kastas ur sadeln för att jag inte längre klarade att parera Haminjas jättekliv, eller också ramla av i ren utmattning... Men jag lyckades faktiskt hålla mig kvar på hästryggen till dess vi fick sakta av - och ibland lyckades jag t o m njuta av det oerhört kraftfulla steget och mäktiga svävet i gångarter! 

Svetten fortsatte rinna en hel timme efter lektionens slut och det kändes som om jag var andfådd hur länge som helst... Är det så här stackars Lara har känt det i sommar?! Undrade jag. Medan Sylvia konstaterade: "det är ingen som förstår hur OERHÖRT krävande det är att rida en häst med riktigt maffig trav - inte förrän de provat själva!" Men nu vet jag i alla fall...!!! Nu gäller det att ladda för att orka med morgondagen - lär behövas en hel del vatten och salt efter detta!

Inga kommentarer: