lördag 12 juli 2014

Ooooops!!!

Hoppsan, jag råkade visst kissa på golvet...!!! konstaterar Haminja

Det blev en kvällstur till Mariebäck idag - när temperaturen tillslut sjunkit under 25 grader i skuggan. Lára fick komma in i stallet och äta sin järnberikade kost och jag kunde samtidigt till min glädje konstatera att hon verkade ha slutat klia svansen efter min behandling senast. 

Så var det dag för Haminja att komma ut och röra på sig igen. Idag gick jag ut hårt och red sidförande  ut från gården. Ville passa på när jag kunde ha "Josefshallen-huset" resp ett hagstaket som broms framåt samtidigt som ett pet med pisken på ytter bak talade om att hon faktiskt måste korsa bakbenen ORDENTLIGT! Den klumpiga inledningen visade att vi INTE gjorde detta i onödan - men när hon hunnit stretcha musklerna några gånger flöt det på bättre och bättre!

När vi red upp bakom vägbommen gick det riktigt bra att sidföra åt båda hållen trots att vi inte längre hade stöd från något staket. När det var dags att låta henne "jogga igång" i skrölt med lång hals fortsatte vi med sidförande, men då fram och tillbaka över vägen istället för längs dikeskanterna.

Jag hade valt den högra vägen bakom bommen och borta vid vändplanen fortsatte jag in i skogen. Undrar om jag borde varna Sylvia att jag håller på att skola om Haminja till terränghäst?! funderade jag medan vi varvade tölt, trav och galopp längs skogsstigarna. Sparade skrittpauserna till de sträckor där terrängen var som mest ojämn. 

Fast det verkade som om Haminja inte riktigt höll med mig om gränsdragningen där... ibland när jag tyckte att vi kunde galoppera men hon inte riktigt höll med tog hon helt enkelt ett jättehopp över de mest ojämna partierna. Och ibland bestämde hon sig helt enkelt för att vika av från stigen rakt ut i terrängen. Där fick jag för att jag planerat ridpasset utifrån att hon - förutom massor av lösgörande - skulle behöva fokusera så mycket på var hon skulle sätta fötterna att hon inte skulle ha tid att vara "tittig"! För jag fick verkligen hålla mig på alerten för att hela tiden fortsätta åt samma håll som hästen!!!

På hemvägen blev det sedan lite ombytta roller... plötsligt verkade Haminja ha fått smak för det där med terränggalopp - och det så till den grad att hon tyckte man kunde avskaffa traven helt och hållet... Men tillbaka på skogsvägen kunde jag konstatera att terrängridningen haft bra effekt, för hon kändes så mycket mjukare i kroppen! Några halvhalter var allt som behövdes för att hon skulle bjuda på en mjuk och fin tölt - härligt!!!

Tillbaka i stallet svampade jag av henne och tycket sedan hon kunde få stå kvar en stund inne i svalkan medan jag pysslade med Lára. Och då passade Haminja på att både pinka och skita på stallgolvet... var det möjligen en protest mot att hon som faktiskt jobbat inte fick något kraftfoder medan Lára som "inte gjort någonting" däremot hade fått det?! Men det måste väl Haminja förstå att The Queen självklart har vissa förmåner??!!

Och snart, snart ingår det förhoppningsvis i Láras förmåner att även bli riden! På tisdag tänkte jag att vi ska ge oss ut en sväng - hoppas verkligen att hon känns piggare då!!!

Inga kommentarer: