lördag 19 juli 2014

Första semesterdagen!!!

Lára ger sitt nya exemtäcke en REJÄL invigning!!!

Första semesterdagen måste självklart fyllas med riktigt mycket häst!!! Trots värmen hade jag därför bestämt att jag skulle rida både Lára och Haminja. Grundplanen var att åka till stallet direkt på morgonen, när det förhoppningsvis skulle vara lite mindre varmt, men saker kom emellan och istället blev det mitt på dagen. 

Lára stod förståss först på tur - är man The Queen så är man! Jag red upp bakom bommen och hade tänkt rida till vändplanen och sedan fortsätta in i skogen. Men medan vi fortfarande skrittade på lång tygel, kände jag hur svetten började pärla i pannan på mig... då är det VARMT!!! Insåg att jag snabbt behövde en plan B - och den blev att vända och rida ner på bilvägen istället. En BETYDLIGT bättre plan visade det sig, för där fläktade det lite i alla fall!

Red mot Avan med töltintervaller de sträckor där vi kunde hålla oss i skuggan och skrittpauser där emellan. Tvingade Lára att skritta uppför första galoppbacken - gissa vad hon tyckte om det??!! Uppe på krönet tog vi sedan höger in i skogen där vi hittade lite skugga till en travintervall innan vi skrittade genom skogen tillbaka ner till bilvägen via jaktstugan.

Trots att varken tölt- eller travintervallerna var långa blev Lára rejält blåsig av dem och det tog lång stund innan hennes andning återhämtat sig igen. Först skyllde jag detta på den tryckande värmen, men när jag sedan red Haminja kunde jag konstatera att det verkligen inte var hela sanningen. För trots att Hammi vilat de senaste 3-4 månaderna och innan dess dessutom aldrig ridits så mycket att hon hunnit komma i närheten av Láras grundkondition, så blev hon inte alls lika flåsig. 

Lára har visserligen fått "gnistan" tillbaka - men uppenbarligen är hon långt ifrån återställd. Nu är det fortfarande lite tid kvar på hennes "järnkur" - men om det inte blir stor skillnad här på slutet är det nog läge att ta nytt blodprov för att se om nivån verkligen hunnit återställas. 

När Lára och jag kom tillbaka till stallet fick hon en välbehövlig dusch (egentligen skulle jag också ha behövt en) innan hon fick gå in i en box för att äta sitt järntillskott. När krubban var grundligt renslickad från detta fick hon även den betfor jag brukar ge varje dag för att främja matsmältningssystemet. Brukar ge den rejält blöt och idag fick hon dessutom extra mycket vatten i - men av detta syntes inte heller ett spår när hon var färdig!

Det har ju tyvärr inte blivit så många ridpass hittills som jag hade tänkt på Haminja, så hon känns fortfarande oerhört ringrostig... och ovanan att lämna tryggheten hos flocken förstärker förståss hennes "tittighet" dessutom. Så när vi red iväg tror jag det såg ungefär lika ostabilt ut som när Sylvia rider ut på unghästarna de första gångerna... Förutom att hon gjorde ungefär allt annat än att gå rakt fram så var också tempot ytterst varierande - mellan tveksam skritt och plötsliga accelerationer till klockren grisepass... 

Jag var bara SÅ tacksam att Mariebäck ligger så avskilt ute i skogen att det knappt var någon som behövde se oss! För säga vad man vill om spändhet och tittihet, men inte gör det direkt underverk på en häst som är passtaktig... För variationens skull hade jag tagit höger mot Alviksträsk istället med Hammi. Red sedan in förbi gamla soptippen och när hon började slappna av i både kropp och själ blev vi plötsligt betydligt mer överens om både riktning, tempo och takt! 

Varvade skritt, tölt och trav längs skogsvägen och även om hon började svettas i värmen märktes det väldigt tydligt att hon inte alls blev lika flåsig som Lára blivit, trots att hon normalt inte skulle komma i närheten av Láras kondition. Det var ju faktiskt jättebra att få en så här tydlig jämförelse på att den tryckande värmen ändå inte förklarade att Lára blev så påverkad. 

Under vår första travsekvens höll Haminja föresten på att skicka mig ur sadeln när hon tog de första stegen - jag hade lyckats glömma vilken grym trav hon har! Och då har jag ju fortfarande aldrig krävt att hon ska ta i ordentligt, utan bara travat lite lugnt. Och när hon nu slappnat av fick jag njuta av trevlig tölt också! 

Tillbaka i stallet kunde jag konstatera att detta verkligen var ett bra sätt att inleda semestern på, samt att jag verkligen INTE behöver någon ångbastu idag!!! Men så visade termometern 28 grader i skuggan också...!!!

Inga kommentarer: