måndag 7 juli 2014

Alldeles för varmt för att rida...egentligen...!

Bilden idag får bli en favorit i repris: Haminja njuter i sommarhagen!  

Termometern visade 26,7 grader i skuggan - d v s alldeles för varmt för att rida. Men vad gör man när abstinensen blir för svår?! Jo, man struntar i värmen och rider ändå! Enligt prognoserna ska det vara lite svalare väder på torsdag, så jag hade tänkt vänta till dess med att utnyttja Sylvias erbjudande om att få låna Haminja. Men när middagsmaten var uppäten kunde jag inte längre hålla mig: termometern skulle ignoreras för här skulle RIDAS!!!

Och jag hade verkligen inte misstagit mig på värmen... jag blev svettig bara av att gå ner på betet och hämta upp hästarna! Förutom Haminja fick även Lára fick följa med till stallet, för att både äta järntillskott och vila inne i svalkan en stund, medan jag red.

Det kändes verkligen spännande att få prova Haminja! Sylvia hade dessutom påpekat att hon bara var riden 2 gånger de senaste tre eller fyra månaderna - så inte heller hon själv hade någon aning om i vilket skick hästen var just nu. Förutom tjock då... Och med tanke på att t o m svårfödda Lára lyckats få en rejäl mage så är det ju inte konstigt om "normala" hästar ser aningen dräktiga ut...!!! Jag var alltså förberedd, men ändå undrade jag: "När sa du att hon ska föla?!" när jag tagit av insektstäcket. Jag använde min sadel - som jag ju nyss köpt av Sylvia - och kunde faktiskt använda Láras sadelgjord. Men jag fick spänna ut den ett antal hål för att den skulle räcka runt magen förståss!

Jag red upp bakom vägbommen och tog den vänstra vägen först. Eftersom jag aldrig ridit hästen innan vet jag ju inte hur hon "ska" kännas. Men efter en stel och allmänt lite vinglig start hittade vi ett trevligt läge med lååång hals där hon töltade alldeles mjuk i kroppen och jag bestämde mig för att försöka hålla oss i det läget. Det var ju ändå motionsridning det handlade om - så varför krångla till det hela genom att kräva mer samling än absolut nödvändigt och därmed få en mer stel häst att jobba med?!

Red även den högra vägen bort till sin vändplan och då testade jag lite trav också. Trots att vi bara "slötravade" lite lojt var det ändå REJÄLT tryck i stegen - så det var inte svårt att föreställa sig att hennes trav är riktigt, riktigt häftig när hon presterar på max! Efteråt hade min ridabstinens ersatts av en HÄRLIG känsla av tillfredsställelse! Det är ju så KUL att rida!!! Och inte blev det sämre av att Sylvia lovade att jag får fortsätta rida "Hammi" den närmaste tiden! Lára ska ju vila i alla fall en vecka till så det är ju jättekul att få den möjligheten! Och man lär sig ju dessutom mycket av att rida andra hästar - vilket man alldeles för sällan gör när man har egen häst...!

Lára själv väntade på mig i stallet med en oerhört välslickad krubba... inte minsta mikroskopiska mängd av järntillskottet hade fått förfaras! Normalt är hon inte särskilt förtjust i att stå i stallet - särskilt inte när resten av flocken är ute och därmed också utom hennes kontroll. Men nu verkade hon faktiskt rätt nöjd över svalkan där inne... fast allra mest nöjd såg hon i alla fall ut när hon åter fick gå ut till de andra!

Egentligen hade jag varmvattenbassäng och batu på City Rehab inbokat efter jobbet idag. Men efter en varm dag på jobbet kändes det allt annat än efterlängtat, så jag avbokade min träningstid. Och förutom träning som kan man nog säga att ridningen även innebar "bastu" den här gången!

Inga kommentarer: