torsdag 19 januari 2012

"Att leva med smärta"



Ännu en vintervy från i lördags!


Lára har fått två vilodagar, för matte är tyvärr inte i form... Har i alla fall varit på vårdcentralen idag för ett kartläggningsmöte. Man håller på att dra igång ett projekt med namnet "Att leva med smärta" där ett team bestående av läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och KBT-terapeut tillsammans med patienten ska försöka hitta möjliga rehabiliteringsåtgärder. Jag var visst en av de första patienterna som fick erbjudande om att vara med i detta. Och jag svarade förståss som vanligt: "Jag är beredd att testa vad som helst som har minsta chans att ge en förbättring!" 

(Fast ska jag vara riktigt ärlig så är det kanske inte 100 %-igt sant... "Vad som helst utom akupunktur" vore nog mer med sanningen överensstämmande. Eftersom jag har ont i hela kroppen antar jag att akupunkturbehandling skulle kräva nålar i hela kroppen - och då skulle de nog behöva söva mig först innan jag skulle våga... Men om jag säger "Allt utom nålar i hela kroppen" så är jag helt sanningsenlig i alla fall!) 

Känns spännande att vara med i projektet - och det ger ju ett nytt hopp om att tillslut ändå hitta NÅGOT som kan lindra mina besvär! Nästa steg, efter detta möte, blir att tillsammans med arbetsterapeuten kartlägga hur den ständiga tröttheten p g a de svåra sömnbesvären påverkar min arbetsförmåga - och min förmåga att fungera i vardagen. Alltså det som Försäkringskassan inte vill kännas vid som ett problem ö h t... Och sedan utifrån denna kartläggning förhoppningsvis hitta verktyg för att maximera det som ger energi och minimera det som bara tar energi. Samt se till att jag använder den lilla energi jag har på bästa sätt. 

Som avslutning på dagens möte fick jag ett första utkast till en rehab-plan, där man bl a specificerat vilka resurser jag bedöms ha för att hantera mina problem. Och där hade de bl a tagit upp hästen och ridningen som en viktig del! De var alla helt överens över ridningens stora betydelse för mitt välbefinnande, både fysiskt och psykiskt. Uppenbarligen handlar detta alltså om personer med MYCKET gott omdöme! 

2 kommentarer:

Karin sa...

Håller helt med om att hästar har mycket positiv inverkan på både kropp och själ =)

Tack för alltid lika trevlig läsning i din blogg Anna.

Mvh Karin

Anna sa...

Hej Karin och stort TACK - jätteroligt att höra att du gillar min blogg!!!

Ja, vi är många som kan intyga hur mycket hästarna kan betyda för både kropp och själ!!! Ridning är ju faktiskt Sveriges största handikappidrott, men ändå får den inte räknas som avdragsgill friskvård eftersom den är "en snobbsport som inte är tillgänglig för alla"... Grrrr - "inte tillgänglig".... till skillnad mot Taekwondo och Karate då, t ex. De är ju väldigt tillgängliga för alla... eller hur Anders Borg?! (Han må vara en duktig ekonom, men i det här fallet har han ruskigt "otur när han tänker"!!!)