fredag 29 juli 2011

Atlikurs dag 1




Idag var det ääääntligen dags för Atlikurs! Och vi hade fortsatt fint väder. Som tur var dock mycket moln på himlen så det blev riktigt lika varmt som det varit de senaste dagarna. Vilket både ryttare och hästar var tacksamma för - det var ändå svettigt så det räckte!


Insåg inför dagens första lektion att det faktiskt var ett helt år sedan jag sist red en Atlikurs på egen häst! Missade de två kurserna i höstas p g a att Feykir fick en fläkskada just innan den första av dem och sedan tog det ett tag innan han var återställd så jag missade även nr 2. Efter det hade kursandet vinteruppehåll. Och när vi drog igång igen i början av mars hade ju Feykir redan fått fång... Vilket också inneburit att min ridning känts lite som ett provisorium ända sedan i februari... MEN nu är det kursdags igen - jag rider MIN EGEN HÄST - och kan få lära mig "hur man bär sig åt med den här hästen".




Fick börja med att värma upp med skritt och trav på volt och det sistnämnda gick verkligen över förväntan! Trodde innan att jag skulle "fastna" i racertempo på den där travvolten hela ridpasset... Men vi fick "godkänd" trav i båda varven så jag fick gå vidare och visa upp henne i tölt på volt också för att Atli skulle få en bild av hästen. (Hon har aldrig varit med på någon kurs för honom tidigare.) När jag gjort detta konstaterade han att hon både har bra trav och bra tölt - men att jag behöver jobba med att rama in hennes yttersida bättre. Och han gratulerade mig till hästköpet - vilket förståss gjorde mig glad!



Atli förklarade att första steget i att lösgöra hästen är att böja i innersidan. Men sedan, när du kan göra det måste du börja kontrollera yttersidan. Du måste kunna rida hästen på volten m h a ytterhjälperna, för det är först när innertygeln kan vara helt lös som du kan få hästen helt eftergiven i innersidan. Så länge du behöver innertygeln för att hålla hästen på volten kan du alltså aldrig uppnå fullständig lösgjordhet.

Därför fick jag börja i skritt på volt och minska volten m h a ytterhjälperna. Viktigt är då att använda STORA hjälper (ytterskänkel + vikten inåt) och när hon svarar med att vända inåt DIREKT belöna genom att ta bort hjälperna. (Han påminde också om att det vi hela tiden ska söka är tillfällen att ge eftergift - för det är då som hästen lär sig något. Men vi ska förståss bara belöna det som är rätt!) När detta fungerar är det dags att samla i skritten och sedan göra samma sak i tölt.




Även i traven måste jag tänka mycket mer på ytterhjälperna på volten, för att kunna ge lös innertygel som på bilden ovan. Dock funkar det ännu inte att ta stöd på yttertygeln där, för då går hon direkt över i tölt. Men tydlig ytterskänkel och vikten inåt är nyckeln!

När jag sa att jag inte tycker det är helt lätt att få henne att länga halsen i tölt på volt utan att hon då går över i trav några steg hade han förståss en lösning på det också. Han sa att när jag töltar på volten ska jag BARA lägga till mer innerskänkel, så att hon korsar bak och därmed länger halsen. Innertygeln ska vara stilla, annars uppmanar jag henne bara att "ramla ner" fram och då blir det trav. Hm... Låter ju så enkelt och självklart när han förklarar, men inte lika lätt i praktiken... Definitivt något att jobba mer på - det också!

Det var verkligen jätteroligt att träffa alla ridkompisar igen idag! Och träffa dem under så här trevliga omständigheter! Känner verkligen att jag behöver "ladda" med trevliga stallupplevelser fortfarande. Visst blev det lite tårar idag också, när Feykir kom på tal... Men är så oerhört tacksam att jag redan har Lára att glädjas över, annars hade det varit så mycket jobbigare. Fick så många gratulationer också till min nya häst - och det värmer förståss!

Passade även på att rensa ut mina schabrak med Feykirs namn på - dem kan jag ju ändå inte rida omkring med framöver. Allt sådant är så sorgligt, men ändå skönt att ta tag i. Kunde då till min glädje konstatera att mitt favoritfleecetäcke, från Team Lillhästen, faktiskt har mitt namn på och inte Feykirs. Så det kommer nog Lára att få använda framöver, även om det just nu känns väldigt, väldigt förknippat med Feykir.

Inga kommentarer: