lördag 7 juni 2008

5.07 i fyrgångsuttagningen!!!





Jag blir inte alls nervös när jag ska tävla... för att knappt sova på natten och springa på toaletten fyra gången på morgonen innan man ens åkt hemifrån är väl helt normalt?! ;- )

I Skellefteå var det en veterinär som inte var van vid islandshästar så Feykir höll knappt på att bli godkänd p g a att han tog ett par steg i passtakt innan han började trava... Midurs veterinär har däremot en dotter som tävlar med islandshäst - och det var tur för oss för Feykir var jätteladdad och visade nästan visade mer galopp än trav, men vi blev ändå godkända!

8.45 var det högtidlig invigning av ovalbanan. Det blågula bandet som skulle klippas hölls av två ryttare på var sin brun islandshäst och de var flankerade av två musblacka islandshästar med ryttare som höll Midurflaggor. Effektfullt! När sedan själva tävlingen skulle dra igång var det dock problem med elförsörjningen till ljudanläggningen... (mysko, den funkade hur bra som helst i går kväll...) så allt blev försenat.

10.15 skulle själva hästmässan invigas med bl a tal av landshövdingen. Han skulle åka in på travbanan i en jättevacker vagn förspänd med två nordsvenska brukshästar och ville förståss vara flankerad av två extra vackra islandshästar... så valet föll självklart på Lukka och Feykir!!! Enligt programmet skulle vi precis hinna rida våra töltuttagningar innan det var dags att med var sin Midurflagga rida i den högtidliga kortegen. Men 9.30 - när hästarna och vi var både värmda och laddade för att rida våra uttagningar - inser vi att det är så mycket försenat att vi inte kommer att få rida våra uttagningar förrän efter invigningen...

Vi hann in alla fall träna en stund tillsammans med vagnen och parhästarna - och det var tur för varken Feykir eller Lukka hade sett något som liknade den vagnen förut och först var de ganska skeptiska till att gå nära... Men efter en stund vande de sig vid skramlet och då gick det hur bra som helst. Varken Fia eller jag hade ridit med flagga tidigare heller, men även vi vande oss ganska snabbt! ;- ) Själva kortegen gick bra i alla fall, även om Lukka och Feykir kanske stal showen lite från landshövdningen... ;- )



Här är NSD:s artikel om invigningen inkl bilder. Näst sista bilden i bildspelet visar hur vi rider på var sida om vagnen - och på sista bilden ser ni Fia och Lukka lite närmare:



När jag ÄNTLIGEN fick rida min töltuttagning var klockan 11.30 - d v s hela två timmar efter att Feykir och jag hade varit uppvärmda och jätteladdade! Då, vid 9.30 hade tölten känts bättre än på mycket länge - med massor av bakben och ingenting i handen. Under värmningen hade vi dessutom hållit till på rakbanan resp ponnytravbanan, båda med jättebra, fast underlag. Men när vi sedan kom in på ovalen, som tyvärr fortfarande är alldeles för mjuk och tung, kändes den där energin och lättheten från morgonen långt borta...








En av domarna gav oss i alla fall 4.3 som snittpoäng och det var definitivt mer än jag förväntat mig! Av de övriga fick vi 4,0 resp 3.5. Gissa om jag blev glad när jag upptäckte att poängen ändå räckte till en tredjeplats och A-final??!! Det roliga var dessutom att Fia var 1:a och Kristin 2:a så vi var tre Mariebäckare i topp!!!


Det är så enorma ytor på travet! Från collectingring och tillbaka till stallet tar det säkert nästan 15 minuter att skritta - så avskrittningen får man automatiskt! Det är lite närmare att gå från banan till stallet, men ändå långt så när man var i stallet hade man tyvärr ingen koll på vad som hände på banan eller hur vi låg till i tidsschemat. De har visserligen högtalare i gäststallarna, men där hörde vi bara travets stora högtalaranläggning, med ljudet från de clinics och uppvisningar som pågick parallellt med vår tävling så det hjälpte ju inte oss... Men när vi har tävlingar i fortsättningen kommer det ju inte att vara stor mässa samtidigt, så då antar jag att vi använder den ordinarie ljudanläggningen - vilket medför full koll på programmet även från gäststallarna!

Fia och jag gör i ordning hästarna i ett av de fina gäststallen. Hörde sedan att någon ansvarig på travet berömt "islandshästmänniskorna" för att de höll så snygg omkring sig i stallarna!

Innan fyrgångsuttagningen var jag jättetrött och snurrig i huvudet... Min plan för att äta och dricka tillräckligt hade också blivit saboterad av de stora förskjutningarna i schemat. Nu hade jag i alla fall bestämt mig för att INTE rida ner till banan för tidigt, särskilt som jag skulle rida först i slutet av klassen. Jag var för nervös för att äta, men försökte i alla fall dricka riktigt ordentligt och satt sedan på en hösäck och vilade en stund. Det var bara jag och några hästar i stallet så det var riktigt avkopplande! Men tillslut blev jag stressad av att de andra ridit iväg för så länge sedan och att det ju tar ganska lång tid att rida bort dit, så även jag red iväg. När jag kommer fram inser jag att klassen före ännu inte är klar - så det är nästan en timme innan det är vår tur!

Jag hade skrittat hela vägen till banan så nu gjorde vi lite framdelsvändningar, några galoppfattningar och sedan travade vi en stund för att påminna oss om att man faktiskt kan trava utan att fatta galopp efter några steg. Sedan satt jag av igen och lät Feykir vila. Fia startade först och gjorde ännu en fin visning! Sedan red Kristin och fick ännu högre poäng! Jag och Feykir skulle rida tillsammans med Erica och Fjalar. De hade travproblem idag... Fjalar var helt enkelt för uppspelt över de spännande omgivningarna för att trava. Erica hade nästan gett upp, men strax innan vi skulle gå till collectingring gjorde hon ett sista försök och då travar Fjalar plötsligt! Vilken glädje!!!

Det var jättekul att rida fyrgångsuttagning - fyrgång är absolut min favoritgren!!! Tölten kändes OK - fast fortfarande inte lika bra som i morse på vår första värmning. Traven gick jättebra - vi fick inte ett enda galoppinslag idag! Fast jag vågade inte försöka rida ihop honom utan han fick gå i ganska fri form. Fjalar tappade traven en gång, strax efter att vi hade ridit förbi dem. Men som tur var kunde de fatta ny trav trots att vi låg framför och stressade.



Skritten kändes också jättebra - Feykir var avslappnad och lätt i handen! Inte heller här vågade jag försöka rida ihop honom, eftersom han taktat så mycket i skritten i Skellefteå. Galoppen var en härlig upplevelse! Inte som våra bästa "uppåt-galoppsprång" hemma på ridbanan förståss, men väldigt mycket bättre än i Skellefteå!









Poängen blev 5,07 och det var jag förståss jätteglad för! När jag sedan fick domarkommentarerna kunde jag se att vi fått 4.5 på tölten av en domare, i övrigt hade vi 5.0 eller 5.5 på alla moment av alla domarna!!! Poängen räckte precis till A-finalen! (Kristin vann uttagningen och Fia var tvåa!)

Nu kommer Nicke och Fia om 14 minuter för att hämta mig till ryttarfesten och jag har inte hunnit klä på mig - så bilderna får jag komplettera med senare. Nu ska vi till Western Farm i Boden för ryttarmiddag med uppträdande av Idol-Markus. Over and out!

Inga kommentarer: