torsdag 14 december 2023

Torsdagstölt och "billesnixt" på lördag!

När man får lite gott i vintage-hinken!

Fortfarande eftersläpning med uppdateringarna här... det har varit mycket i veckan, med både traumaterapi på onsdag och uppföljningsmöte med fysioterapeuten på Smärtrehab på fredag och därmed ingen ridning de dagarna. Och när jag ridit på torsdag behövde jag använda min datortid till ett annat projekt... men nu ska jag försöka ta tag i saken så jag kommer i kapp! 

...och tack vare träningsappen kan jag ju se var jag red och därmed få lite hjälp för minnet - vilket är bra när man varit senil så länge man kan minnas...! :-O  ;-) Efter både höger och vänster galopp i "kyrkbacken" red vi bilvägen i riktning mot Alviksträsk. Fokus var på samlad skritt, där jag använde öppna resp sluta för att hitta och underhålla läget med en trevligt fjädrande överlinje. Och känslan blev successivt allt bättre! 

Vi red gaska långt förbi infarten till gamla soptippen innan vi vände hemåt för att övergå till att varva samlad skritt med övergångar till tölt. Mina krampande muskler gör det till en extra utmaning både i skritt och tölt... Vid ett tillfälle fick jag göra halt och släppa fötterna ur stigbyglarna för att kunna dingla med benen för att lösa upp de värsta spänningarna. Och på hemvägen stannade jag också en gång och stämde av att Hamingja på signal kunde slappna av och sänka huvudet ner till marken, för att se att jag inte vidarebefodrat allt för mycket spänningar till henne. 

När vi skrittade tillbaka hem via "kyrkbacken" kunde vi spana in reste av stoflocken som verkade ha det ganska "chill"! Jag red en hel timme idag och det blev mycket av både samlad skritt och tölt - så ROLIGT!!! Men när jag sedan hade möte med fysioterapeuten i fredags betonade han bl a hur viktigt det är att hitta balansen mellan aktivitet och återhämtning - både varje enskild dag och över tid. 

Den optimala träningsnivån är den som innebär att man kan bibehålla kontinuiteten i träningen. Och vad som är "lagom" behöver man prova sig fram till - och sedan hålla sig till detta "lagom" även när man har sina bästa dagar. Verkligen lättare sagt än gjort...! :O Och utifrån det perspektivet blev det nog i mesta laget detta ridpass... så jag kan konstatera att jag har förbättringspotential även på detta område...! 

När jag skriver detta (lördag) har jag kommit hem från stallet efter att ha lunchfodrat hästarna. Och idag var jag faktiskt JÄTTEDUKTIG för jag höll fast vid att inte rida och fodra samma dag - på tal om att hålla sig till vad som är "lagom" för kroppen! Med "Lagom ger kontinuitet i träningen!" som mantra för dagen som gjorde att jag kunde behärska mig. Och nu efteråt är det ingen tvekan om att det var klokt - jag har tillräckligt mycket muskelkramper och smärta ändå - så om jag även ridit hade jag garanterat behövt fler återhämtningsdagar innan jag skulle kunna rida igen. En ergonomisk "billesnixt" (som Johan brukar säga) för dagen var förresten att hålla nästan längst ner på skaftet till högaffeln när jag bär hö - så minimeras hävstångseffekten! Ibland har jag faktiskt tur när jag tänker!!!

Inga kommentarer: