tisdag 19 december 2023

Ja, se det snöar!!!

Idag har det snöat hela dagen, STORA "lapphandskar" som singlat genom luften som flingorna i en sådan där kupa som man skakar på! Sådant väder gör sig inte så bra på bild... så då är det ju tur att jag har gott om bilder från tidigare dagar att använda! 

På förmiddagen idag var Hamingja och jag ute i 45 härliga minuter när vi red kyrkbacken ner och sedan bilvägen i riktning mot Alviksträsk. Som en del i uppvärmningen tog vi två galopper uppför nedre delen av kyrkbacken. Längs bilvägen red jag sedan sekvenser i samlad skritt. Med ställning till höger och ytterskänkeln lite längre bak för att få bakdelen "på plats". Den känsla jag sökte var den "fjädrande" överlinjen och när den kom försökte jag vara snabb att slappna av i säte och skänklar som belöning. 

Red aldrig några långa sekvenser i samling innan Hamingja fick pausa och länga sig och då hann aldrig heller jag förvandlas till kombinationen av järnspett och skruvstäd som är så lätt att hamna i när mina muskler krampar. Ett stort framsteg var också att jag kunde dra bak ytterskänkeln utan att Hamingja reagerade med att direkt dra iväg i tempo. 

När vi vände hemåt igen började jag snart rida övergångar medan samlad skritt och tölt. Nu blev det ännu större utmaning för mig att hålla mig följsam i sadeln så jag höll mig till korta sekvenser tölt innan jag saktade av och började om med samlad skritt. Under tölten höll jag hela tiden ytterskänkeln (vänster) lite längre bak för att rama in och även nu kunde jag göra det utan att lilla fröken reagerade med att kasta sig framåt - ett STORT framsteg för oss!!! 

Efter några riktigt trevliga sekvenser i tölt med trevlig bärighet gjorde jag nedtagning, först till samlad skritt (för att hon inte skulle "dyka ner på bogarna") innan hon efter en stund fick sträcka ut på längre tyglar medan vi skrittade tillbaka hem till stallet. 

Sylvia har byggt upp en mycket ambitiös bana för social träning på ridbanan - lite som agility för häst - och jag såg på när hon jobbade där med några av unghästarna hon har för inridning. Hon jobbade dem från marken med kapson och lina och först fick de följa efter henne runt banan och kliva över bommar, gå förbi ett bildäck, mellan några tunnor o s v. Det var imponerande att se hur de väldigt "gröna" unghästarna visserligen var lite tveksamma alldeles i början, men snart kunde longeras över och mellan de olika "hindren" som om de aldrig gjort annat i livet!

Jag tänkte även låta Hamingja testa på denna bana när Sylvia var klar med "sina" hästar, men var så pass trött efter ridturen att jag inte skulle tillräckligt med tålamod ifall vi hamnade i situationer då jag skulle behöva det. Man ska undvika att ge sig in i strider man inte kan vinna! Så jag bestämde mig för att spara dessa övningar till en annan dag när jag har bättre ork. 

Inga kommentarer: