tisdag 5 december 2023

En comeback!

Den här FINA hästen fick nya vinterskor idag!

Inser att jag den senaste tiden alldeles har kommit av mig i bloggandet... :-O När jag tittar en månad tillbaka har jag varit i stallet väldigt många fler gånger än vad som dokumenterats här i bloggen. Inte hela världen i o f s men jag uppskattar verkligen att ha den som träningsdagbok där jag i efterhand kan gå tillbaka och läsa! Den senaste tidens förfall på området skyller jag på att jag även fått skriva träningsdagbok i Digitala Smärtskolan. 

Först handlade det bara om några dagar/vecka men förra veckan, när "bloggtorkan" kulminerade, var uppdraget att dokumentera varje timme dygnet runt! :-O Då kändes det som att jag knappt gjorde annat än skriva i det digitala verktyget... Detta var för att få en överblick över förhållandet mellan aktivitet och vila/återhämtning, både under respektive dag och över veckan totalt. Men nu är det mastodontuppdraget utfört, så jag förhoppningsvis kan återgå till att uppdatera mer här igen!

Idag var det dags för Hamingja att få nya skor - denna gång med både snösulor och fyra broddar per sko. Full vintermundering m a o och som vanligt skötte hon sig exemplariskt! Vår nuvarande hovslagare brukar sätta 7,5 mm brodd fram och 9 mm bak, men när jag berättade att hon brukat ha problem med att broddarna bak fastnat i underlaget och att det därför visat sig fungera bättre för henne med lägre broddar så fick hon 7,5 mm runt om. 

Tidigare när han skott henne har han brukat slipa bort tåkapporna på framskorna, eftersom den vridning hon har i hovlederna gör att hon inte får överrullningspunkten mitt fram utan lite längre ut mot sidorna på båda framhovarna. Han förklarade att det visserligen går att anpassa skorna så att tåkappan kommer där hon har överrullningen, men det stör ögat så mycket och får hovarna att se sneda ut, så av estetiska skäl brukar han istället slipa bort tåkapporna. Men idag fick de vara kvar i o m att han även skodde med snösulor, för med både sulor och broddar lossnar skorna tydligen mycket lättare ifall man inte har någon tåkappa. 

Sedan var det dags för invigning av de nya skorna! Hamingja och jag red upp till vänster bakom vägbommen och efter 15 minuter skritt rev vi av en sekvens högergalopp som fick snön att yra runt hovarna och mattes puls att gå upp till 142! :-O Framme vid vändplanen red vi in längs Hamingjas favoritstig för en längre skrittpaus. Där låg snön helt orörd sedan senaste snöfallet, annars brukar man ju i ofta se spår efter älgar där. 

Tillbaka på skogsvägen tog vi en sekvens vänstergalopp också - då Hamingja förstås laddade på i friskt tempo i o m att det var hemväg! (Men jag ser nu efteråt att min puls ändå aldrig gick över 132.) De andra hästarna hade fått sitt lunchhö redan när vi red iväg, så när vi kommit tillbaka till stallet fick Hamingja stå i en box för att äta sin lunch. Trots att hon hade mat i boxen var hon inte riktigt nöjd med detta, utan började faktiskt trampa runt och signalera JAG VILL UT NUUUUUU!!! medan hon ännu hade hö kvar! 

Nu är min målsättning att successivt fylla igen i alla fall endel av "bloggluckorna" som uppstått den senaste månaden - jag uppskattar ju som sagt att ha möjlighet att gå tillbaka och läsa i efterhand. Om jag börjar i nutid och arbetar mig bakåt, så får vi helt enkelt se hur långt den ambitionen räcker! Over and out!

Inga kommentarer: