onsdag 6 december 2023

Perfekt ridväder!

Så här såg det NÄSTAN ut idag - med tillägget att det snöade för fullt!

Visste ni att hästar måste vara i rörelse för att ledvätskan ska behålla sin stötdämpande förmåga? Det naturliga för en häst är ju att vara i rörelse större delen av dygnet och då behåller ledvätskan sin funktion. Men när en häst står stilla på box (eller i en liten hage) så blir vätskan "vattnig" - så då är det extra viktigt med en lång igångskrittning för att ledvätskan ska hinna återfå sin funktion igen. Igår när Hamingja stått i stallet och blivit skodd skrittade jag därför en längre sträcka innan vi höjde tempot än vad jag gjorde idag när hon blev sadlad direkt när hon kom in från lösdriften.

Vi red upp till vänster bakom vägbommen idag och hann med en sekvens högergalopp innan vi svängde av till höger på första delen av Torrbergsrundan. (Och kors i taket - matte gjorde faktiskt en riktigt bra högerfattning! Men förståss från skritt och inte stillastående.) Så länge vi var längs skogsvägen fanns det upptrampade spår att följa, men inne i skogen hade alla spår blåst igen, så även om det var kall och därmed lätt snö höll vi oss till skritt. 

Vid älgtornet vände vi - då räknade jag ut att vi hade ridit ungefär 1/3 av "lilla Torrbergsrundan" med tanke på snödjupet, som garanterat skulle vara ännu större ute på kalhygget - kändes det tillräckligt långt för dagen. Så Hamingja fick följa i sina egna fotspår tillbaka till skogsvägen. Det snöade verkligen ordentligt idag, men blåste inte särskilt mycket och var bara -10 grader. Jag brukar säga att det innebär ett perfekt ridväder! För det inbjuder verkligen inte till att gå en promenad... så utan Hamingja skulle jag antagligen inte ha tagit mig ut i naturen idag!

När vi skulle rida iväg från gården idag överraskades Hamingja av att det låg två vattendunkar utanför Herta och Asta-Josefinas hage - det var hon INTE beredd på! :-O Det krävdes en hel del övertalning från matte innan hon tog mod till sig och passerade dem. I o m att hästar till skillnad från människor inte har någon förbindelse mellan höger och vänster hjärnhalva kan en häst reagera lika kraftigt när den får syn på något från andra hållet. Så jag räknade med att det även på hemvägen kunde krävas lite övertalning innan hon skulle gå förbi dunkarna. Men hon tittade bara till lite den här gången, utan att stanna, så hon är uppenbarligen modigare än vad matte tror!!!

Inga kommentarer: