tisdag 12 december 2023

Lillejul i stallet med Eva!

Julkortsvackert ute idag också!!!

Vissa traditioner ska man hålla extra hårt på - och en sådan är Evas och min "lillejul" i stallet! När vi startade denna mångåriga tradition använde vi Emelie, som Eva var kontaktperson för, som förevändning. Det var på min Láras tid och upplägget innebar att vi först red ut tillsammans alla tre, då Emelie brukade få låna Yvonnes gamle, stabile Gabriel och Eva lånade någon häst av Sylvia. 

Jag minns särskilt ett tillfälle när vi red längs bilvägen mot Avan och skulle galoppera i första uppförsbacken. Blixtsnabba Lára tog förstås täten och det var meningen att Eva och Emelie skulle ta det lite lugnt bakom oss. När Lára och jag galopperat uppför backen och en bit längs raksträckan därefter hörde jag dock till min förvåning ljudet av hovar som snabbt närmar sig bakifrån. Jag tänkte förvånat att det måste vara "Evas" häst, men konstigt att hon skulle rida ifrån Emelie och Gabriel... 

När jag började sakta av och vänder mig om var jag HELT oförberedd på vad jag skulle se: gamle Gabriel kom galopperande i en fart som jag ALDRIG sett honom komma i närheten av tidigare!!! Och på hans rygg en glatt skrattande Emelie! Han måste ha känt sig som ung på nytt med lilla Emelie på ryggen - det kändes väl som att han bara hade en tom sadel! Lång där bakom kom sedan Eva som för säkerhets skull hållit ett stort avstånd för att inte vara den som jagade på Gabriel. 

Superlyhörda turbon Lára saktade som vanlig av direkt när jag kramade till med lillfingret och då tyckte även den nyblivne ynglingen att det var dags att göra detsamma. Medan Eva och jag sedan försökte ta in det Gabriel-mirakel vi just fått bevittna ropade Emelie: "Jag vill galoppera mer!!!" Men då tyckte vi att det räckte med mirakel för en dag - även om det var lillejul - så vi avrundade med en skrittsväng i skogen innan vi vände tillbaka till stallet. Och när hästarna var tillbaka i hagen blev det traditionsenligt julfika och julklappar i Josefshallen. 

Årets upplaga av "Lillejul" inleddes med att jag skrittade Hamingja (nu höll jag på att skriva Lára!) en bit längs bilvägen mot Alviksträsk och sedan uppför "kyrkbacken" tillbaka till stallet. Eva gick med som vanligt så vi hade gott om tid att prata och umgås! Att jag höll mig till skritt, som jag brukar när Eva också ska rida, kändes extra klokt idag eftersom jag dessutom ska fodra hästarna i kväll. (Min föresats är  visserligen att vara klok och dela upp så att jag inte rider och fodrar samma dag. Dock har ju Eva besparat mig ansträngningen att borsta, sadla m m så det blir ju betydligt mindre ansträngande än när jag rider själv. Och Johan har lovat att följa och hjälpa mig i kväll, så man kanske kan säga att den där föresatsen gör en liten "halvhalt" just idag?!) 

Medan Eva och Hamingja red en sväng längs vägen mot Avan skulle jag vänta i Josefshallen. Där kom jag plötsligt ihåg att jag ju hade min pepparkaksdräkt liggande, som jag brukat ha under Mariebäcks jultåg på Avans marknad! Så när Eva och Hamingja kom tillbaka överraskades de av en pepparkaksgumma! Hamingja var måttligt imponerad och när jag ville att hon skulle posera med mig för en bild skulle hon först titta åt alla andra håll än mot mig... Men tillslut kunde hon tänka sig att leverera ett par spetsade öron så att tramseriet kunde ta slut någon gång! Och när Hamingja var tillbaka i hagen var det alltså julfika för oss - helt enligt traditionen! 

Inga kommentarer: