tisdag 14 december 2021

Töltfri tisdag

Pepparkakshästen!

Det händer inte ofta, men när jag ska summera dagens ridpass inser jag att vi inte ägnade oss åt ett enda steg tölt...! :-O  Lugn nu, det ska INTE bli någon vana - men just idag blev det riktigt bra även utan gångarten som kallats "gudarnas gåva"!!! Det blev pannlampa på och ridning bakom vägbommen. Först längst den vänstra vägen där Hamingja fick ha riktigt roligt: höger galopp upp till vändplanen och vänster galopp tillbaka hemåt. Med -13 grader tyckte hon att väl att det var svalt och skönt så hon var JÄTTEPIGG!!!

Jag hade däremot valt fel handskar (de var nog lite fuktiga) så jag blev JÄTTEKALL om händerna...  Men när jag red in på den högra skogsvägen, lät Hamingja trava, höll händerna stilla mot hennes hals och använde skänklarna för att korrigera när hon kortade upp nacken så fick jag BÅDE uppleva en riktigt trevlig trav OCH blev rejält varm själv!

Om galoppen var Hamingjas höjdpunkt för dagen så var min när vi skrittade tillbaka hem igen. Då lyckades jag nämligen hitta tillbaka till lite av den trevliga skrittkänslan från i lördags, när jag på hemvägen lyckades så bra med förhållningar med sätet och snabb "belöningspassivitet". 

Det är många delar där som jag behöver "slipa" på: utgångsläget ska vara att jag drar bak axlarna och förhoppningsvis sitter ganska rakt, från det läget lägger jag vikten bakåt ett kort ögonblick samtidigt som jag gör en förhållning med överskänklarna, direkt följt av en kort passivitet NÄR JAG INTE FÅR FALLA FRAMÅT (för då ramlar hon ner på bogarna) utan bibehåller känslan av att dra bak axlarna. 

Jag ska hela tiden bibehålla en buren hand och en lätt kontakt med halsringen relativt högt. Och från det läget fortsätter jag sedan att "ta med henne uppåt-bakåt" (som Atli brukar beskriva känslan) genom korta förhållningar med sätet, vikten lätt bakåt följt av passivitet. Hela tiden utan att tappa känslan av uppåt-bakåt! Denna dag resulterade detta i en riktigt trevlig känsla i skritten mot slutet!!! Här har jag verkligen något att träna på i vinter!!!

Inga kommentarer: