fredag 10 december 2021

"Allt du gör med hästen är utbildning!"

Nu har vi vilat oss i form igen, Hamingja och jag!

Jag har inte ridit sedan i söndags, men när jag satt upp i sadeln utanför stallet och direkt började flytta undan för skänkeln på volt kändes Hamingja så mjuk och fin i båda varven! I vänster varv behövdes ockå bara några små kramningar på yttertygeln för att hålla högerbogen på plats! Denna höst har jag lyckats bättre med att lyssna på min kropp - vilket inneburit att jag ridit betydligt mindre än jag brukat... Och detta är inte första gången jag upplever att vi vilat oss i form!

Jag tror det beror på att när jag pressar mig själv att rida för att jag tycker att jag borde, men egentligen har för ont i kroppen/är för trött så blir jag mer spänd i kroppen vilket i sin tur får Hamingja att bli spänd... (Vem skulle inte bli det med ett järnspett på ryggen??!!) Men inväntar jag de dagar då jag mår bättre så kan jag vara mer avslappnad i sadeln och det känner ju Hamingja av direkt! 

"Allt du gör med hästen är utbildning" är ännu ett bra citat från Jens Fredricsons clinic under Stockholm International Horse Show nyligen! Till att börja med tänkte jag att det belyser att all hantering/ridning påverkar hästen. De blir ju som mest harmoniska av att få växa upp i och fortsätta gå i flock med en bra ledarhäst. Och en bra ledarhäst är 100 % konsekvent. Den har aldrig en dag när den tänker "det där var egentligen inte OK men jag orkar inte peta i det nu..." Hästarna i dess flock vet alltid PRECIS vilka regler som gäller och detta gör dem trygga! Så det bästa vi kan erbjuda vår häst är att ha ledarhästen som förebild!

Men idag insåg jag att citatet också kan kopplas till mitt "vila sig i form". För när man tänker på att allt man gör påverkar hästen så blir det ju också ganska logiskt att det är bäst att låta bli att rida när man av någon anledning har en dålig dag. Som i mitt fall att jag inte rider när kroppen är i sådant skick att jag blir väldigt spänd. För det jag annars kommer att träna Hamingja på en sådan dag är att också vara spänd - och det är ju verkligen kontraproduktivt! För mig är det en väldigt ny tanke att INTE ha dåligt samvete för att jag inte rider en sådan dag - utan jobba på känslan att ha gott samvete för att jag låter bli! 

I morgon är det en stor dag - när Mariebäcks jultåg återuppstår för att än en gång samla in pengar till Vildakidz! Så efter att vi vilat oss i form under veckan satsade jag idag på att låta Hamingja "blåsa ur systemet" för att förhoppningsvis vara lugn och sansad i morgon. Mycket trav och galopp blev det, längs "Nya Torrbergsrundan" inkl två vändor i långa galoppbacken där Elisabeth och jag ofta red förr om åren. 

Hamingja favoriserade högergaloppen idag och ett par gånger gjorde hon först en fin vänsterfattning för att sedan efter ett par språng göra ett galoppombyte - och det hade ju varit riktigt snyggt om det varit meningen! När jag sedan satt av för att sadla om fick jag min misstanke bekräftad, jag hade trampat sadeln till höger och inte lyckats rätta till det trots att jag försökt genom att trampa till i vänstra stigbygeln. 

Tack vare att marken är rejält frusen under snön kunde vi trava en stor del av stigen tillbaka genom skogen. Och när vi kom skogsvägen fick Hamingja dessutom galoppera som avslutning - det var uppskattat kan jag säga!!! Nu har jag lite pyssel att göra för att förbereda morgondagens outfit - då Hamingja och jag ska vara pepparkakor i jultåget. Hoppas vi ses på marknaden i Avan!!!

 

Inga kommentarer: