lördag 10 april 2021

Världens bästa lördagsgodis!

Galopp på Bodentravet!

Det har blivit många vilodagar för Hamingja denna vecka, för min kropp har inte varit på särskilt bra humör... så när jag idag ÄNTLIGEN var i form för att åka till stallet var jag SÅ ridsugen!!! Igår hade vi snöoväder då det kom en dryg dm nysnö... så trots att ridsuget satte in redan under frukosten bestämde jag mig för att vänta till eftermiddagen så att den nya snön kanske hunnit smälta undan och ridunderlaget därför skulle vara bättre. Men när jag körde till stallet upptäckte jag till min förvåning att det bitvis låg snö kvar längs bilvägen och dessa partier verkade ha det bästa underlaget. Så det hade nog varit smartast att rida på morgonen, då det antagligen varit färre leriga partier...

Hamingja och jag travade ner till bilvägen för att sedan testa att galoppera lilla vägen upp till kyrkan. Men innan vi kunde galoppera var vi ju tvungna att ta oss över lilla bron, vilket brukat gå problemfritt men nu hade all is tinat bort så att MAN SÅG VATTNET!!! M a o fritt fram för Mariebäcksodjuret att ligga och lurpassa och kasta sig över första bästa bruna sto som råkade passera...!!! :-O  Tillslut fick matte helt enkelt sitta av och agera mänsklig sköld när vi gick fram och tillbaka över bron ett antal gånger. 

Mot alla odds överlevde faktiskt Hamingja och kunde fira detta genom att galoppera fyra vändor upp till kyrkan med trav under vägen tillbaka ner. Innan dess hade jag varit lite frusen och tänkt att jag borde ha tagit en varmare jacka... men efter att kämpat för att "hålla jämna steg" med Hamingja i både trav och galopp var kylan inget problem längre...!

När vi travat tillbaka ner till bäcken den fjärde gången sadlade jag om och fick sedan åter agera mänsklig sköld åt Hamingja medan vi gick fram och tillbaka över bron... Tyvärr hade jag inte något gott att ge henne där (jackan var nytvättad, annars har jag alltid hästgodis i fickan) - jag får se till att fylla på med karameller innan nästa gång!

Så länge Hamingja har broddarna kvar försöker jag helt undvika att tölta där det är lerigt, eftersom hon så ofta fastnar med bakhovarna i underlaget. Vill ju inte utsätta hennes känsliga bakdel för onödiga påfrestningar. Därför fortsatte vi med trav längs bilvägen och när vi kom till ett område där snön låg kvar töltade vi fram och tillbaka där flera vändor innan vi travade tillbaka hemåt. 

Våra töltintervaller avslutade jag varje gång genom att göra halt m h a överskänklar och säte, vilket gjorde att halvhalterna fungerade riktigt bra där emellan! Efter den sista töltintervallen höjde jag sedan svårighetsgraden REJÄLT när jag red sekvenser i samlad skritt UTAN att sedan göra övergång till tölt. Hamingja försökte gång på gång visa att hon inte alls hade något emot att tölta mer - så detta var verkligen nyttigt för oss att träna på! Avrundade sedan med ännu en galopp upp till kyrkan innan jag satt av och gick med min duktiga häst tillbaka till stallet. Nu ska det bli minusgrader igen i natt, så i morgon är det nog smartast att rida på morgonen/tidig förmiddag så att vi slipper den värsta leran...!

Inga kommentarer: