lördag 25 april 2020

Social distansering de Luxe!!!

SNO DIG PÅ MATTE, JAG SVÄLTER JU!!!

Vilken mysig lördagskväll jag haft tillsammans med Hamingja!!! Jag skulle först rida och sedan kvällsfodra och hade bestämt mig för ett träningspass på ridbanan. Förhoppningen var att vi skulle kunna "snacka ihop oss" om den där högergaloppen som vi inte kunde enas om igår... Det har ju tidigare varit vänster galopp som varit problemet, när hon haft ont uppe i korset och i det perspektivet är det ju positivt att vänstersidan uppenbarligen blivit så bra att hon hellre väljer den galoppen t o m! 

Inledde förstås med uppvärmning i skritt och tölt. Och när det sedan var dags att börja "diskutera" galopp började jag i vänster varv genom att rida högersluta i skritt längs ena kortsidan, göra halt innan hörnet, tittade utåt och sköt fram vänster höft. Och Hamingja var direkt med på noterna och bjöd på en fin galoppfattning och en riktigt trevlig galopp! Dessutom höll hon galoppen utan problem i 1,5 varv innan jag bad henne sakta av. Efter en lika trevlig vänsterfattning till bytte jag till höger varv där de första galoppfattningarna också blev riktigt bra! 

Men sedan fick jag för mig att fatta galoppen lite innan hörnet och då tyckte Hamingja att förvänd galopp var en mycket bättre idé... och detta vidhöll hon ett par gånger till. Så när vi åter enats om höger galopp, efter att jag skärpt till mig och dessutom gjorde halten närmare hörnet avslutade vi efter två sådana sekvenser. 

Hamingja fick en längre skrittpaus som belöning innan vi jobbade lite med tölten också. Även detta gick riktigt bra i kväll! Jag hittade en bra position i sadeln där jag för en gångs skull inte hamnade i framvikt och när jag dessutom inte samlade henne så jättemycket i skritten kunde vi göra övergång till tölt utan att hon försökte vräka sig i handen och springa iväg från arbetet. När hon sedan blev lite hög i formen red jag några steg öppna där drivning med skänklar och säte i kombination mot en högerhand som inte blev stum (som den tyvärr ofta blir...) hittade vi tillbaka till en riktigt trevlig känsla i tölten! 

Det är så oerhört lätt att vi hamnar i en ond cirkel när jag hamnar i framvikt och blir stum i högerhanden vilket bjuder in Hamingja till en dragkamp om högertygeln... Men nu blev det istället en god cirkel där jag utifrån en bra position i sadeln (för att vara jag) hittade en bra känsla i tölten, vilket gjorde det ytterligare lite lättare att bibehålla en bra position o s v... Det var t o m så att när jag gjorde volt tillbaka och bytte till höger varv så blev Hamingja varken uppjagad eller spänd utan bara fortsatte tölta i lugnt tempo och bibehållen eftergift i innersidan! Vad mer behövs för en lyckad lördagkväll???!! 

När jag red in på en volt och lät henne sträcka ut med långa tyglar frustade hon så belåtet och sträckte ut framåt nedåt med bibehållen aktivitet i överlinjen. (Så där som vi tyvärr inte lyckas få till det under uppvärmningen...) Frustandet fortsatte i trav på volt innan vi avrundade för dagen. När vi sedan stretchade frambenen stod hon med huvudet mot min kind - det var så mysigt att jag knappt vågade andas för att hon inte skulle flytta på sig! Något sådant mys var förstås inte möjligt när vi stretchade vänster bak - det hade ju VERKLIGEN varit stretching ifall hon lyckats sträcka huvudet ända dit bak!!! 

Inga kommentarer: