onsdag 15 april 2020

ÖVERRASKANDE bra ridunderlag!!!


Även idag ville Hamingja ha den nya, fina nosgrimman med bling som inte bara matchar nya schabraket utan även slingorna i mattes hår...!

Det fantastiska "drömpåsk i fjällen-vädret" under första delen av påskhelgen följdes tyvärr av 2 dm blötsnö under de kommande dagarna... så det fick bli några vilodagar för Hamingja i väntan på bättre ridunderlag. Men i eftermiddag, när snöandet tillslut upphört och solen kommit fram igen kunde jag inte behärska mig längre - jag MÅSTE få rida!!! Räknade med att ridunderlaget skulle vara en trist blandning av snöslask och djup, blöt lera - men det skulle visa sig att mitt antagande var HELT fel!!!

När jag kom till Mariebäck mötte jag Malin E som precis red iväg på sin FINA hingst. Och när Hamingja och jag senare red iväg kom Malin och Dáuti precis tillbaka och Malin kunde rapportera att underlaget längs bilvägen bort mot Bälingeträsket och Alviksträsk visat sig vara överraskande bra! Den snö som låg kvar var för blöt och tung för att fastna i hovarna och på de områden där all snö och is hunnit tina bort var underlaget ändå fast och trevligt att rida på! 

Därmed var valet av ridväg givet - för varför ändra ett vinnande koncept?! Även idag blev det ett ridpass med fokus på tölten. Och redan under uppvärmningen påmindes jag om att det är alldeles för länge sedan jag kom ihåg att köra "pallträningen" för att hitta en bättre töltsits... Precis samma sak har jag tänkt under flera av de senaste ridpassen, att jag DIREKT jag kom hem skulle plocka fram pallen! Men sedan har jag glömt det hela till nästa gång jag suttit på hästryggen... När jag nu skriver detta blev jag i alla fall påmind och har PRECIS tagit en kort "bloggpaus" för ett träningspass för sitsen - och nu får pallen stå kvar mitt på vardagsrumsgolvet ett tag så kommer jag förhoppningsvis ihåg det fler gånger!!!

Men i väntan på sådan sitsträning red jag idag en hel del korta töltintervaller, så att jag fick många tillfällen att korrigera sitsen och börja om. Och mot slutet kändes det som att jag började närma mig en sits som i alla fall inte motverkade vad jag ville uppnå. Dessutom krävde jag inte lika mycket samling från Hamingja när jag förberedde för tölten och sammantaget gjorde detta att vi inte hamnade i en "dragkamp" i samma utsträckning och därmed gick det bättre att bibehålla samling och bärighet efter övergången till tölt. 

Som avslutning satt jag av och tränade samling från marken i ett antal sekvenser, för att verkligen se att hon trampade under sig bra även med vänster bakben. Något jag förstås borde ha börjat med direkt efter att Ingebjörn kollat henne senast - då han konstaterade att hon fortfarande var ojämnt musklad... Snart kommer han på nytt besök - och jag håller förstås tummarna att han ska se en förbättring jämfört med senast!

Tillbaka i stallet var Hamingja REJÄLT svettig - men så var det ju också väldigt varmt i solen. Och när jag gick igenom hela henne med en pälsskrapa stod hon blick stilla och bara njöt! Efter stretching fick hon sedan stå en stund med Back on Track också - för maximerad återhämtning för de muskler som förhoppningsvis fått jobba riktigt ordentligt! Hon ska få vila igen i morgon - men på fredag hoppas jag rida igen. Och då tror jag vi ska variera oss och lägga in lite galoppträning i backe - för det är var ett bra tag sedan sist...!

Inga kommentarer: