lördag 11 april 2020

En annorlunda påskdag under denna annorlunda tid...!

...men lika FIN häst som vanligt!!!

I samband med att jag morgonfodrade kollade jag Hamingjas skav av sadelgjorden och kunde konstatera att det såg bättre ut än jag hade trott - när pälsen var torr såg jag att det ändå fanns lite päls kvar nästan överallt, även om den fläckvis var väldigt kort/tunn. Bestämde mig därför för att rida en sväng i det HÄRLIGA påskvädret!

Vi kom iväg redan vid 09-tiden och det var så fantastiskt tyst och stilla - skoteråkarna hade uppenbarligen inte kommit igång ännu för dagen och förutom ljudet från två bilar hördes inget annat än fågelkvitter och ljudet från Hamingjas hovar - OERHÖRT avkopplande!!! Solen värmde redan skönt, men hade inte hunnit tina upp det som frusit på vägen under natten så vi hade ett fast och fint ridunderlag hela vägen bort till "världens ände"!

Den betydligt mer trafikerade vägen mot Bälinge var nu helt is- och snöfri, men istället hårdfrusen så det fick bli en skrittpaus på långa tyglar en bit bort mot skoterklubben innan vi vände och skrittade hemåt. Efter en stund satt jag av och passade på att träna samling från marken i några sekvenser för att aktivera hennes svagare, vänstra bakben, innan jag sadlade om och satt upp för att rida hemåt.

Under hemvägen försökte jag rida sekvenser i samlad tölt, med varierande framgång. Och kom fram till att det faktiskt kan vara "less is more" som gäller.. Jag minns inte exakt hur Atli formulerade sig men min tolkning av hans budskap är att Hamingja nu är väldigt duktig på att samla sig i skritt och vi kan göra bra övergångar till tölt, men sedan blir det genast svårare när jag ska bibehålla samlingen i tölten... Jag kan samla henne betydligt mer i skritt än vad jag sedan kan hantera i tölt, och när hon vill "springa ifrån" samlingen genom att öka tempot hamnar vi i en destruktiv dragkamp...

Både jag och Hamingja har en tendens att vilja för mycket... och när jag rider för Atli har jag många gånger blivit förvånad att han tyckt att jag ska göra övergången till tölt redan efter några steg i samlad skritt. Men som han sagt så många gånger: Hamingja har blivit väldigt duktig på den samlade skritten, då det är intefrämst den vi behöver träna på, utan att behålla samlingen efter övergången till tölt. Och då är det kanske bättre att bara samla henne till en "lagom" nivå, en nivå som jag har större chans att kunna bibehålla även i tölten. "Less is more" alltså!

Efter nedvarvning i både tölt och trav skrittade vi tillbaka hem, där vi stretchade innan hon fick gå ut i hagen igen. Ute i solljuset passade jag på att titta riktigt noga på de områden där lädergjorden tidigare hade skavt och till min lättnad verkade fårskinnsöverdraget på den nya sadelgjorden gjort sitt jobb, för det verkade inte ha blivit något mer skav idag. Skönt! Då kan jag nog t o m våga rida någon fler gång under påsken! Det är väl en ovanlig påsk för de flesta i år... För oss har det alltid brukat vara en helg som vi tillbringat i Umeå med föräldrar och syskon... Och när vi nu alltså är hemma hela helgen istället har det ju känts ganska snopet att inte heller våga rida p g a skavet... men nu kan det nog bli ändring på det!

Inga kommentarer: