lördag 18 maj 2019

"Sitt ner och andas!!!"

Hamingja är redo för första tävlingsdagen!

Inför tävlingsdebuten i Umeå för några veckor sedan hade jag som målsättning att vi skulle hålla oss kvar på banan. Tyvärr lyckades ju inte det... Men "andra gången gillt" hoppades jag inför denna helg, som skulle utgöra andra halvan av vår "tävlingssäsong"! Och det kändes ändå som att förutsättningarna var betydligt bättre i o m att det skulle vara en "vanlig" tävling d v s utomhus. För Hamingja har ändå hunnit skaffa sig betydligt mer erfarenhet av ovalbanan jämfört med att rida i ridhus!

Dessutom skulle vi först rida uttagningen i Tölt T3 och därför ha hunnit skaffa oss ytterligare lite erfarenhet innan det var dags för fyrgångsuttagningen där vi skulle galoppera tillsammans med ett annat ekipage (helst) utan att få panik och hoppa av banan..!

Egentligen var vi faktiskt vinnare redan efter provridningen av banan i går kväll, när vi klarade elddopet att under vår galopp få möte av ett annat ekipage som också galopperade! Då var jag riktigt imponerad över hur min modiga häst lyckades hantera sina starka reflexer att tolka springande hästar som en signal på att man bör vända och fly! När man tävlar rider ju alla ekipagen på banan åt samma håll, så det borde ju underlätta för oss!

Sedan kan man förståss tycka att vi så här i början inte skulle satsa direkt på T3 resp V2 utan istället rida de som tidigare kallades "lätt klass"... men jag drog mig till minnes att jag med min första islandshäst Reykur faktiskt aldrig red lätt klass trots att jag aldrig tävlat innan och bestämde mig för att det får vara "friskt vågat, häften vunnet" även nu!

Något som idag innebar att Hamingja tog oss igenom vår första T3-uttagning någonsin UTAN att bli diskade! Visserligen var ingen av oss särskilt avslappnad, vilket bl a resulterade i domarkommentaren: "Sitt ner och andas!!!" från en av domarna. Ett mycket gott råd som jag definitivt ska försöka ta med mig framöver! Poängen var ju inget att skryta med så jag räknade inte med att få rida någon final, men vi genomförde alla moment vilket fick mig att känna mig som en vinnare för andra gången denna helg!!! Och att vi höll oss kvar på banan HELA TIDEN måste väl sägas vara en GRYM upphämtning jämfört med senast??!!

För att spara på Hamingjas (och mina) krafter i den för oss ovana sommarvärmen som plötsligt överraskat Norrbottenskusten fick det bli en väldigt kort uppvärmning innan eftermiddagens fyrgångsuttagning. Ändå kändes det ganska mycket som "soppatorsk" - f f a när vi skulle visa arbetstempo tölt resp ökat tempo. I det stora hela var jag ändå nöjd med vår visning, där galoppen (inkl galoppfattningen) definitivt var bäst. Något som uppenbarligen även domarna höll med om då vi fick 5,5 poäng på galoppen av alla tre. Näst bäst poäng fick vi för traven, medan båda töltmomenten drog ner eftersom det saknades både lösgjordhet och energi samtidigt som skritten faktiskt bedömdes som "något överilad" - värmen till trots...! 


Hur som helst var jag väldigt nöjd med min häst när vi lämnade banan, för det kändes verkligen som att vi gjort vårt bästa utifrån våra förutsättningar! Och inte blev jag mindre nöjd när det visade sig att poängen faktiskt räckte till A-final för oss i morgon!!! Där får vi bl a tampas med både Sylvia och Hector (Hamingjas lillebror) samt Elisabeth och Démantur. De är förståss i en HELT annan "liga" än vi... men så roligt att hälften av ekipagen i fyrgångsfinalen kommer från Mariebäck!!!

Senare på kvällen fick jag dessutom den glada överraskningen att vi faktiskt skulle få rida A-final även i T3! Så fantastiskt roligt!!! Domarkommentaren "Sitt ner och andas!!!" får bli mitt mantra i morgon!!!

Inga kommentarer: