onsdag 29 maj 2019

Helgens kurs i repris!

Hamingja med lilla Hulda som "spegelbild" i bakgrunden!

Mina (och Hamingjas) ryggmuskler har fått två vilodagar så idag var det hög tid att repetera övningarna från senaste helgens ridkurs! När vi skrittade igång på ridbanan blev matte plötsligt HELT galen och bytte spöhand flera gånger - så Hamingja förstod att det var idag hon skulle dö...! :-O  Efter detta trauma fick vi skritta läääänge innan hon kunde slappna av tillräckligt för att korsa bakbenen och länga halsen... Och sedan tölta läääänge på volt och längs spåret innan det blev motsvarande effekt även där. 

Men sedan kunde vi avsluta uppvärmningen med riktigt trevlig trav på volt! När matte hela tiden höll blicken in mot mitten av volten med ett lätt stöd på yttertygeln och lös innertygel böjde sig Hamingja fint runt innerskänkeln på en riktigt liten volt i vänster varv! Det kändes definitivt som att blicken var nyckeln här! När jag bytte till höger varv och gjorde på samma sätt men höll innerhanden lite närmare manken blev resultatet lika trevligt där!

Efter detta var det dags att sitta av och flytta bak sadeln för att sedan ta itu med dagens huvuduppgift: att få Hamingja att komma upp mer med bogarna i tölten genom att lägga vikten mer bakåt (och inte falla framåt, som jag tyvärr brukar...) Precis som under kursen hade jag viktboots på för extra effekt. Vi började i vänster varv med att göra halt och överdriva lutningen bakåt flera gånger som Atli visade för att jag lättare skulle få in känslan för vad som är "lagom" (eftersom jag tycker att det känns som att jag sitter rakt när jag i själva verket har vikten framåt.) 

Jag kom också på att det kändes lättare (mindre svårt) att få till sitsen om jag först vinklade mitt bäcken framåt och sedan flyttade vikten bakåt. Från detta läge red vi samlad skritt till dess Hamingja slappnade av tillräckligt för att länga halsen, för att sedan skjuta fram höfterna som signal på att hon skulle smyga över i tölt. Sedan varierade jag mellan att rida öppna, att snabbt ställa om utåt för att få högerbogen på plats resp att vända m h a ytterhjälperna vid hörnpasseringarna för att bibehålla bärigheten i tölten. Fast försökte f f a hålla fokus på min sits - eftersom den verkligen är en grundförutsättning för allt det andra!

Sedan satt jag av och flyttade bak sadeln igen innan vi tog itu med högervarvet. Där försökte jag precis som i helgen undvika dragkampen om högertygeln genom att använda sidförande tygeltag ut åt vänster - men i övrigt en fjädrande högerhand - i hörnpasseringarna. Då är det dessutom EXTRA  viktigt att jag tänker "vikten bakåt" - eftersom det är ett tillfälle då jag har väldigt lätt att falla framåt och "tappa sätet"... Och faktiskt fungerade detta riktigt bra idag - det var bara vid något enstaka tillfälle som Hamingja försökte rusa ifrån det jobbiga. 

Vid något tillfälle bjöd hon dessutom på en sekvens med extra trevlig bärighet i tölten! Såhär efteråt är jag inte riktigt säker på vad jag gjorde för att få det resultatet... men några steg i sluta var nog endel av det i alla fall! Efter detta gick vi in på volt för att hon skulle få sträcka ut och varva ner ordentligt och precis som i helgen blev det nedvarvningstölt "med hela kroppen" som Atli kallade det. Ett tecken på att jag faktiskt lyckats aktivera henne på rätt sätt även så här på egen hand! Jag testade även trav på liten volt på samma sätt som under uppvärmningen och det fungerade lika bra nu! 

Sammanfattningsvis var jag väldigt nöjd med dagens träningspass - det kändes som en mycket bra repetition av helgens övningar! Nu får vi se vad vi ska hitta på för något kul i morgon... kanske blir det en test av det nya underlaget på bilvägen?! Idag fick den nämligen ett nytt gruslager och denna gång INTE det grova, vassa gruset som de brukar lägga ut och som orsakat så många punkteringar (och hovbölder) utan ett betydligt finare grus. Förhoppningsvis är det lika mjukt och trevligt att rida på som det ser ut!

Inga kommentarer: