lördag 11 maj 2019

Kanonkulan från Mariebäck!

Idag var det minsann REJÄLT drag under galoscherna!!!

Vårens första ridtur längs Torrbergsvägen stod på programmet - något som Hamingja verkade uppskatta lika mycket som jag! Som inledning blev det först den "obligatoriska" skritten på volt när jag flyttade undan för innerskänkeln och sedan sidförande i skritt när vi red ut från gården och upp bakom vägbommen. Detta har ju både visat sig vara effektiv stretching för hennes "problemmuskler" i bakdelen och dessutom ett bra sätt att redan i ett tidigt skede få signal om att problemen hon haft där varit på väg tillbaka. Igår blev jag därför lite nojig när hon först protesterade mot att flytta undan för högerskänkeln... men efter en stund upphörde protesterna och idag märktes inte minsta antydan av detta. SKÖNT!

Det var fortfarande ganska blött längs stigen genom skogen så jag höll tummarna stenhårt för att hon ändå skulle behålla skorna på. Hon har tidigare trampat av sig skor flera gånger just längs denna sträcka men idag kunde vi återvända till stallet med alla skor i behåll! Visserligen är det redan på tisdag dags för hovslagaren att sko om till sommarskor - men det vore ju nesligt att missa morgondagens träningsmöjlighet på ovalbanan p g a en tappad sko! 

Framme vid Torrbergsvägen följde vi denna till vänster och inledde med att galoppera - och då gick det verkligen undan! Jag passade på tillfället att låta henne galoppera lite längre sträckor än det brukar bli längs bilvägen och medan matte satt och höll i sig passade Hamingja på att "bränna ur systemet" ordentligt! Det blev även en galopp efter skoterleden mot Ale innan vi vände hemåt igen. Alla galoppfattningarna hade varit klockrena också - fast vi tävlingstränade genom att göra dem från skritt istället för från stillastående. 

Under hemvägen fick Hamingja verkligen ha tålamod med sin matte... Hon har ju många gånger tidigare kunnat konstatera att matte inte är den mest läraktiga... men efter mer än 40 år i sadeln kunde man väl ändå förvänta sig att människan hade snappat upp sådana baskunskaper som att man bara skrittar för att efter några steg fatta galopp?! Verkligen TUR att Hamingja har ett sådant oerhört tålamod...!!!

Tillslut verkade matte i alla fall ha LITE tur när hon tänkte, eftersom hon faktiskt kom på att man kunde ta paus från skritten och rida tölt! Hamingja passade på att leverera en kraftfull tölt i (nästan) arbetstempo - och var så nöjd med sig själv (och matte?!) att hon tillslut inte kunde låta bli att frusta, trots att det faktiskt var ganska anträngande! 

När vi efter en lång skrittpaus genom skogen kom tillbaka till stallet var det som vanligt dags för Back on Track och för dagen var ryggvärmaren dessutom kompletterad med en brösta som kunde hjälpa till att hålla den på plats. Och frånvaron av betfor i krubban fick dessutom Hamingja att rensa denna från både luzern och mineralfoder! Nu laddar vi för att förhoppningsvis åka till ovalen och träna igen i morgon!

Inga kommentarer: