lördag 25 maj 2024

När det flyter på för en stund!!!

Kolla - det blänker på bogen - UTAN vatten!!!

(Nej, det är inte vi som varit ute och åkt utan ett ekipage som kom för att rida lektion för Sylvia idag.) När jag tog in Hamingja för att göra henne i ordning inför dagens ridtur upptäckte jag till min glädje att hon inte har någon vinterpäls kvar på framdelen - ÄNTLIGEN blank, fin sommarpäls på en del av hästen i alla fall!!!

För två veckor sedan kom jag på den smarta idén att longera henne i trav som uppvärmning inför ridpasset, så får hon trava trots att jag inte riktigt orkar rida trav ännu. Och jag kom dessutom på ett användningsområde för "flärparna" som sitter framtill på schabraken och som man inte kan använda som det är tänkt när man som jag har en sadel med stiglädren under kåporna. På många schabrak och vojlockar har jag t o m klippt bort flärparna för de har känts så onödiga... men de är ju faktiskt jättebra att förankra stigbyglarna i om man longerar med sadeln på! 

Idag satsade jag också på longering i trav som uppvärmning innan vi red iväg från gården. Längs bilvägen mot Alviksträsk jobbade vi först med sidförande i skritt och sedan samlad skritt innan vi övergick till att göra övergångar till korta sekvenser tölt. I korsningen vid sjön varvade vi att vända runt för ytterhjälperna med att skritta på volt och flytta ut bakdelen. 

Inledde hemvägen med att göra några töltövergångar från samlad skritt i högersluta - d v s som vi brukar göra. Men sedan testade jag att istället att rygga och sedan göra övergången till tölt med "rak" häst - bara ställd åt höger. Då var graden av samling i övergången visserligen lite lägre men kanske var det just därför som hon inte hade samma reflex att direkt vilja springa iväg från samlingen utan höll ett lugnt tempo med längre hals och fortsatt bra aktivitet i bakben och rygg. Vi hittade ett så härligt "flyt" i tölten där takten var bra och jag fick belöna genom att vara följsam och långa stunder bara "åka med". Och när tempot vid ett par tillfällen började öka räckte några halvhalter för att hitta tillbaka till "flytet"!!! Jag hoppas att vi kan hitta tillbaka till denna känsla fler gånger!!!

Totalt var vi ute 1 timme och 1 minuter (inkl longeringen i början) och min puls höll sig ganska lugn under större delen av ridturen, även om den drog iväg till drygt 140 under delar av hemvägen. I morgon ska jag lunchfodra så då blir det ingen ridning, detsamma gäller på måndag när jag har kvällsfodringen. Men sedan hoppas jag det blir ridning - och mer tölt - igen, det ser jag fram emot!!!

Inga kommentarer: