tisdag 28 maj 2024

27 grader och UNDERBAR motvind!!!

EN VARG!!! :-O  

Hamingja lurar man förstås inte! Matte däremot, lät sig som vanligt luras... denna gång inbillade hon sig  att det var Carolas Bosco (schäfer) som plötsligt dök upp en bit framför oss...! Sommarvärmen ligger kvar över Norrbottenskusten och i Mariebäck visade termometern drygt 26 grader i skuggan... Så när Hamingja och jag under ridturen bort till korsningen vid sjön möttes av KRAFTIG motvind var det för ovanlighetens skull underbart!

Innan dess hade vi värmt upp med longering i trav så längs bilvägen stod sidförande i skritt, samlad skritt och töltövergångar på schemat. Jag försökte mig även på något så komplicerat som att få Hamingja att skritta rakt fram mitt på vägen... dikeskanterna har verkligen en ENORM dragningskraft på en häst... prova själv får du se hur SVÅRT det är!!! 

Efter att ha överlevt en vargattack (eller egentligen två, när sedan Carolas Freja anslöt till Bosco) var Hamingja förstås extra uppmärksam och på sin vakt. Som vanligt förstod hennes naiva matte sällan situationernas allvar... men när en stor rovfågel flög över vägen, jagandes en mindre fågel, vaknade t o m matte ur sin dvala! Men med flera sekunders fördröjning, så Hamingja hade förstås redan hanterat den livsfarliga situationen för länge sedan!

Lilla frökens larmberedskap gjorde att jag inte gav hellånga tyglar när vi skulle skritta sista biten hem, utan höll viss tygelkontakt. Och upptäckte att den lilla skillnaden gjorde STOR skillnad på skritten! Avslappnad men med energi och en trevligt "inramad" känsla - så borde jag rida skritt betydligt oftare!!!

Tillbaka i stallet fick hon först vetekli och mineraler och sedan beta gräs en liten stund som ett första steg i tillvänjningen inför sommarbetet. Det var bara knappt 10 min idag, men sedan har jag sett att många veterinärer säger att man kan starta med 15 min och successivt öka därifrån så jag var visst onödigt försiktig. Och Hamingja tyckte definitivt att det var ALLDELES för kort stund! Förhoppningsvis blir det ridning även i morgon och då får jag väl bättra mig!

Inga kommentarer: