tisdag 21 maj 2024

Av med broddarna och ut i skogen!!!

Broddbefriad runt om - tack vare hjälp från Carola!

När jag kom till stallet i eftermiddag såg jag hur det skruvades ur broddar från hästskor och jag påmindes om att det var hög tid att även ta bort Hamingjas, nu när den mesta snön är borta från hagarna. I alla fall borde jag ta bort dem från bakhovarna eftersom Hamingja lätt fastnar med dem i tölt på lerigt underlag. Med stor hjälp av Carola gick det över förväntan och jag bestämde mig för att det var lika bra att ta broddarna fram på samma gång. 

Jag höll hovarna och broddnyckeln och Carola slog med råhudsklubban på nyckeln så att jag sedan kunde skruva resterande med handkraft. Men inte nog med det - när jag överlycklig konstaterade att vi fått av ALLA broddarna visade Carola en OERHÖRD skärpa när hon påpekade att en häst faktiskt har FYRA hovar och inte tre så vi hade fortfarande broddarna kvar på den fjärde hoven...!!! :-O :-D Grymt imponerande att hon är så bra på huvudräkning - TROTS att hon jobbat natt! (Själv jobbar jag som bekant på bank, så jag behöver en dator för att räkna...!) 

Eftersom det visade sig att det skav Hamingja fick efter sadelgjordsbytet här om veckan hade läkt fint bestämde jag mig för att fira med att rida ut en sväng! Orken var egentligen redan slut efter avbroddandet, men Carola hade tipsat om att det hunnit torka upp bra i skogen vid Nottjärnen där det är sandig mark. Något som kändes VÄLDIGT efterlängtat efter månader då snön har "hållit oss fångna" på bilvägen. Så i alla fall en liten sväng i skritt måste det bli! 

När vi var högst upp i lilla backen fick Hamingja välja om vi skulle ta sandvägen på vänster sida mot Nottjärnen eller rida upp i skogen på motsatt sida och hon valde det motsatta. Jag antog att hon kände vittringen efter Vidalin åt det hållet eftersom Carola hade ridit iväg åt samma håll en stund före oss. Men det visade sig att Hamingja än en gång glömt bort att hon är ett flockdjur - Vidalin och Carola hade nämligen ridit åt andra hållet! 

Inne i skogen kom vi i lä för dagens KALLA vindar och solen värmde skönt trots att det bara var 13 plusgrader. Vi följde skogvägen i riktning tillbaka mot Mariebäck och ovanför grannarnas hus gjorde vi en liten "ögla" och vände tillbaka samma väg vi kommit. Sammanlagt var vi faktiskt ute drygt 40 minuter trots att min ork egentligen var slut redan innan vi red iväg - men HÄRLIGT var det!!! Och därmed helt OK att det inte kommer att bli många "knop" för mig resten av dagen. 

Inga kommentarer: