söndag 19 november 2023

Fokus på det viktigaste!

 
Morgonfodring i stohagen! Hamingja och Ella närmast i bild.

I Smärtrehabs digitala smärtskola håller jag just nu på med en modul som handlar om att hitta balans mellan ansträngning/träning och återhämtning för att optimera mitt mående över tid. Det är så lätt att ta i för mycket så att jag är "däckad" flera dagar efteråt. Jag måste prova mig fram och försöka hitta vad som är en "lagom" nivå av påfrestning för kroppen. 

Efter att den senaste tiden flera gånger ha utfodrat hästarna utan hjälp av någon annan har jag märkt att min återhämtningstid blir flera dagar längre om jag även rider i samband med utfodringen. Men den här veckan, när jag haft tre fodringar, har jag faktiskt lyckats vara JÄTTEFÖRSTÅNDIG så att jag dessa tre dagar (torsdag, lördag och söndag) bara fodrat. Därmed har det bara blivit två riddagar: tisdag och onsdag. - men förhoppningsvis innebär det att jag orkar rida fler gånger kommande vecka än jag gjort om jag både ridit och fodrat samma dag. Kroppen mår dessutom bäst av en ganska jämn belastning, så fler "stalldagar" med lägre belastning/ansträning är bättre än "stötdoser" ett färre antal gånger. 

Jag har också fått förklarat för mig att när orken är så här begränsad så är det viktigt att jag prioriterar det som är allra viktigast för min hälsa på sikt: fysisk aktivitet och återhämtning. Vilket för mig uppnås allra effektivast ute i skogen tillsammans med Hamingja! Och det har jag inte "råd" att prioritera bort. Först när jag orkar göra något UTÖVER detta är jag redo att börja jobba t ex. Att som jag gjort tidigare, prioritera jobbet i första hand och göra annat bara om jag orkat något utöver jobbet är verkligen inget vinnande koncept... Men förhoppningsvis håller jag på att bli lite klokare nu...!!! Och även om Hamingja tycker det är roligt att vara ute på ridtur så är jag HELT säker på att hon tycker att jag gjort helt rätt denna vecka när jag prioriterat utfodring framför ridning! Eller som man säger i Västerbotten: "Äta först!" sa bonn´när bastun brann...!!!"

Inga kommentarer: