söndag 20 december 2020

När man blivit rejält flåsig!

...är det skönt att "lägga ifrån sig huvudet" en stund - på mattes axel eller på boxkanten!

Hamingja står gärna på det här sättet, både när hon som här står i stallgången och om hon står i en box! Eller också vill hon stå med huvudet på min axel. Men matte brukar inte orka så länge för hon vilar verkligen TUNGT med huvudet...!

Dagens ridunderlag längs bilvägen var helt FANTASTISKT, när någon plusgrad gav underlaget av packad snö och is en bra svikt och samtidigt riktigt bra fäste för broddarna! Och efter gårdagens galopp och trav i skogen kändes ju också klockrent att satsa på töltträning idag! En träning som vi inledde med mega-turbo-tölt (matte BÅDE höll i manen och smackade idag) då Hamingja verkligen drog igång på alla cylindrar! 

Efter att även ha fräschat upp bromsen med en "tvärnit" för skänklar, säte och vikthjälper övergick jag till att kombinera dessa två moment i korta sekvenser med riktigt tydliga tempoväxlingar. Flera gånger kändes det verkligen som att hon vinklade in bak i nedtagningarna och mer än så behövs inte för att jag ska känna mig "hög"! 

Det har blivit så att jag oftast använder högersluta för att rama in Hamingja i både skritt och tölt. Men jag insåg att jag har lättare att hålla ordning på sitsen och skänklarna om jag istället använder öppna åt vänster. Och sedan insåg jag att jag faktiskt insett detta tidigare - flera gånger dessutom... som vanligt får jag väl skylla på att jag "varit senil så länge jag kan minnas, vilket å andra sidan inte är så länge...!" :-O

Jag har ju fått frångå Atlis grundmetod för uppvärmning med tölt i lång, låg form eftersom jag inte klarar att aktivera hennes bakdel och överlinje tillräckligt bra för att få ren takt... men numera brukar det ju fungera betydligt bättre när det är dags att låta henne varva ner igen. Och idag kändes det som att kvaliteten på nedvarvningstölten var OVANLIGT bra - så häftigt det skulle vara att en dag komma i närheten av den känslan redan under uppvärmningen...!!!

Tillbaka i stallet var Hamingja REJÄLT flåsig - hennes päls är definitivt INTE anpassad för plusgrader...! Så i väntan på att få komma ut i hagen igen gjorde hon som hon så ofta gör: "hängde upp" huvudet på en boxkant för att vila!  

Inga kommentarer: