söndag 27 december 2020

Bättre knän!

Idag får det bli en favorit i repris-bild: Min UNDERBARE Reykur! Bilden togs på väg upp mot Kärkevagge och Trollsjön, när Johan och jag tog med oss Feykir och Reykur till Björkliden sommaren 2005! 

När Lasse Steinwall idag var i stallet av annan anledning hade han även tillfälle att följa upp effekten så här långt av den sprutblisterbehandling han gav Hamingjas bakknän innan julhelgen. Själv tyckte jag att det kändes betydligt bättre, men var lite orolig att det kanske bara var för att jag VILLE att det skulle vara bättre... Så jag blev VÄLDIGT glad när Lasse konstaterade att svullnaden vid höger bakknä faktiskt var helt borta och att vänster knä redan var MYCKET bättre! 

Han förklarade också att det som behövs för att undvika att det blir samma sak igen är att stärka upp musklerna i bakdelen så att de stabiliserar och avlastar hennes knän. Hon behöver "arbeta bakifrån", trampa under sig mer med bakbenen och aktivera bakdelen i alla gångarter. För att stärka dessa muskler är det jättebra att rida i terrängen (och i snö) så att hon behöver lyfta lite extra på "fötterna". Att klättra är också jättebra - ja, allt som får henne att länga halsen, trampa under sig bak och bära upp sig bakifrån!

Inspirerad av detta red jag sedan upp bakom vägbommen, där det nu låg en dryg dm nysnö, och lät henne racergaloppera i vänster galopp upp till vändplanen. Där hade jag direkt tänkt vända hemåt igen, men Hamingja visade så tydligt att hon ville fortsätta in i skogen så vi tog en skrittsväng där också - d v s mer nyttig muskelträning - innan vi vände hemåt igen. 

På hemvägen tog hon först inte högeraloppen, men när jag INTE gjorde halt utan fattade ny galopp direkt från tölt blev det rätt galopp! När hon under hemvägen upptäckte något farligt i skogskanten och bröt av från galoppen till tölt testade jag igen att göra ny galoppfattning ur tölt och då tog hon direkt höger galopp igen! Kanske har jag hittat ett vinnande koncept?! Minns nu också att jag hört någon instruktör säga att om hästen har lättast för den ena galoppen när man gör fattning ur trav så kan det funka bättre med den andra galoppen från tölt. (Men jag brukar ju nästan alltid fatta galoppen från halt för att få maximal muskelträning, så jag har inte tänkt på att testa tidigare.)

Inga kommentarer: