söndag 18 februari 2018

Tapasvarianten av ridning

HÄRLIGT vårvinterväder idag!!!

Johan följde med till Mariebäck idag och skottade taket på hästtransporten medan jag red. Dessutom fotade några bilder på mig och Hamingja - här är en av dem! 

Lilla fröken hade det lite "stökigt i huvudet" idag... Monstren försökte uppenbarligen attackera henne från alla håll och då är det förståss inte så lätt att vara en liten, försvarslös häst... Fast när hon t o m försökte spela ut kortet "jag är JÄTTERÄDD för hundar!!!" fick hon inte minsta förståelse från matte. Det blir ju inte särskilt övertygande när jag vet att hon under hela sitt liv haft Sylvias hundar springande runt benen...!!!

Kanske var Hamingja lite stel i musklerna efter gårdagens galoppträning på ridbanan. Men f f a var hon ju allt annat än mentalt lösgjord när vi inledde dagens träningspass, vilket innebar att uppvärmningstölten var VÄLDIGT passtaktig och det krävdes ovanligt mycket "korsa bak-övningar" i både skritt och tölt innan vi fick ordning på takten. 

Jag har ju verkligen försökt jobba med min sits i tölt sedan senaste Atlikursen i höstas. Då fick jag ju prova att rida i en sadel med djupare säte som "tvingade" mig till en bättre sits. "Memorera var det stramar och sträva sedan efter att hitta den känslan även när du rider i din egen sadel!" sa Atli. Precis det har jag också försökt göra sedan dess och jag tror faktiskt att det börjat ge lite resultat. Jag hittade ju mycket inspiration i senaste Islandshästen och en av dessa saker handlade just om sitsen. 

I artikeln om Ia och Dennis clinic beskriver dressyrryttaren Rebecca Mauleon det så här: "Jag rider mest med sätet. Tänk att du står upp och har en svans som du drar fram mellan benen. Då får du till sitsen och magmusklerna börjar jobba. Det är här hela ridningen sitter. Här kan du öka och minska farten." Jag tycker det här med svansen var en jättebra beskrivning av hur jag behöver göra för att det ska "strama på rätt ställen" när jag sitter i sadeln!!!

Förutom att jag försökte hålla "svanskänslan" i sitsen och rida mycket "korsa bak-övningar" i skritt och tölt ägnade jag mig också åt diverse annat "småplock". Som att sidföra i nedtagningarna för att Hamingja inte skulle ramla ner på bogarna i dessa, att hålla blicken höjd, händerna stilla och låta böjning i sidan och drivning fram emot bettet bibehålla bärigheten i tölten. Att rygga och samla skritten m h a skänklar och säte samt att göra halter där hon trampade under sig med bakbenen. Massor med små detaljer att "plocka med" - lite som en ridvariant av tapas som på sikt förhoppningsvis skapar en helhet i form av bättre ridning!

Inga kommentarer: