tisdag 13 februari 2018

Ridning i den högre skolan - d v s TRAV RAKT FRAM!!!

 
En "arkivbild" från en tidigare vinter. Nu är det ÄNNU mer snö (överta elbandet täcks av ett par dm snö nu...!) Men TRAVAR gör vi ju på bilden! Och TRAVADE gjorde vi idag också - t o m när vi red rakt fram längs vägen!!!

Jag har fått ändrat jobbschema så att jag åter ska jobba till kl 18.15 på tisdagarna (vi har öppet till 18 alla dagar utom fredagar). Och för att inte min arbetstid denna dag ska bli längre än vad sjukskrivningen tillåter innebär det att jag börjar jobba först till lunch. Alltså tänker jag göra som förra perioden när jag hade samma schema: försöka rida på morgonen.

Även idag blev det ett träningspass med travträning som den röda tråden. Vi inledde på ridbanan och efter uppvärmning i skritt och tölt var det dags för travövergångar och trav på volt. Till min glädje fungerade övergångarna riktigt bra! I höger varv var de klockrena, i vänster tog hon ett par töltsteg men bytte sedan över till trav.

Det hade kommit några cm nysnö sedan någon red på ridbanan senast, så våra spår syntes väldigt tydligt. Och det var VÄLDIGT avslöjande kan jag säga...!!! :-O Jag inledde med trav i höger varv på volten längst in på ridbanan och gjorde sedan varvbyten genom att vända snett igenom och gå in på en volt i vänster varv i andra änden av ridbanan. Min känsla "i kroppen" var att vi gjorde volterna ungefär lika stora... men spåren i snön avslöjade att volterna i vänster varv var flera meter större än dem i höger varv...!!! :-O Avslutade arbetet på ridganan med att försöka minska volten i vänster varv och alldeles uppenbart behöver vi jobba på MYCKET på detta framöver!!!

Men eftersom travövergångarna fungerade så bra bestämde jag mig dock för att det nu var dags att lämna ridbanan och se om de även kunde fungera när vi rider längs vägen. Vid senaste försöket var det ju INTE så - men vi har ju hunnit med många övergångar och många travsteg på volt sedan dess så kanske... För att göra övergången från ridbanan till uteritt lite mindre började jag utanför stallet, där ytan är tillräckligt stor för att rida på en volt. Satsade på höger varv eftersom detta brukar gå bäst, övergången blev klockren och vi höll sedan en stabil trav när vi red ut från gården. Faktiskt så stabil att inte ens det faktum att hon halkade till med ena bakbenet vid ett tillfälle fick henne att gå över i tölt!

När vi skrittat nerför backen över bäcken nyttjade jag vägkorsningen till en ny volt i höger varv och när jag gav travsignal resulterade den ännu en gång i en klockren travövergång! Upprepade detta ytterligare ett par gånger (passade på där vägen var lite bredare så att vi hade utrymme för en volt) och det fortsatte lika bra! Det var först när jag tyckte det var dags att vända hemåt som det blev lite knivigare.. Det var ingen mötesplats eller korsning där vägen var lite bredare i närheten så vi hade bara utrymme till en väldigt liten volt - och då valde Hamingja tölt.

Men när jag efter två misslyckade sådana försök bestämde jag mig för att testa en övergång på rakt spår fungerade "travknappen" jättebra! Och detta TROTS att vi just vänt hemåt vilket oftast innebär att Hamingja inte alls tycker att hon har tid att trava...! Men nu blev det trav och dessutom med ett enormt tryck från bakbenen - jag hade GÄRNA velat veta vad en tävlingsdomare satt för poäng på den!!! Och inte blev jag mindre nöjd när vi en stund senare lyckades göra en lika bra travövergång igen - även nu alltså på rakt spår och på hemväg.

När vi lämnade ridbanan för att ge oss ut längs vägen hade jag en plan B: att återvända till ridbanan och volterna där ifall vi inte skulle lyckas med några travövergångar ute längs vägen. Men det var ju väldigt roligt att detta aldrig behövde bli aktuellt!!! Efter träningspasset fick Hamingja stå med hasskydd och ryggvärmare från BoT medan hon åt sitt kraftfoder. Jag hade precis som i söndags bara tagit halv dos av de nya mineralerna resp vitamintillskottet och den här gången behövde jag inte flytta mat mellan krubborna utan nu åt hon faktiskt upp allt på en gång! Och nu är det hög tid för mig att mumsa lite lunch så att jag hinner i tid till jobbet. Vore ju lite pinsamt att "försova sig" när man börjar först till lunch...!!!

Inga kommentarer: