lördag 19 december 2015

Jag har TVÅ personliga tränare!!!

Hamingja spanar efter Yvonne och hundarna!

Trots all den värk jag hade både i natt och under morgonen kom denna dag att utveckla sig alldeles enastående! Och för detta kan jag tacka världens två i särklass bästa personliga tränare: Hamingja och Lára!!! När jag åkte till stallet på förmiddagen var jag fortfarande osäker på om jag skulle klara av att rida... men det slutade med att jag faktiskt red båda två!!!

Grunden till dagens otroliga "upphämtning" sattes av Hamingja. I den sköna "svalkan" (-9 grader) var det än en gång som att sitta på en kanonkula - hon formligen vibrerade av energi!!! Jag valde att satsa på "adventsrundan"  med henne - fast utan avstickare till långa galoppbacken. Red rundan medsols och hon inledde med att nära nog studsa mig ur sadeln när snön fick henne att trycka ifrån extra mycket i traven genom skogen!

Under skrittpauserna kom jag på något smart: att förbereda alla livsfarliga handlingar av typen "byta spöhand" genom att fästa blicken uppe på himlen - för då kommer jag automatiskt att lägga min vikt bakåt och därmed inverka bromsande och lugnande. Annars har jag ju så lätt att falla lite framåt och därmed ge en ofrivillig spring-signal... 

Detta smarta knep använde jag mig även av sedan vi kommit ut på Torrbergsvägen och där ägnade oss åt töltträning. (Jo, jag bytte spöhand även när vi töltade - det måste man väl kalla dödsförakt om något?!!) Och även där var knepet t till MYCKET god hjälp!

Så här snöiga blir man när inte Elisabeth och Démantur är med på ridturen... de brukar annars rida före och rensa alla nedhängande grenar från snö åt oss...!!!

När vi passerat tillbaka genom skogen och skulle rida sista biten hem tänkte jag att vi skulle trava. Men Hamingja tyckte att galopp var en mycket bättre idé och när jag bad henne sakta ner igen valde hon tölt istället för trav. TROTS att snön låg minst dm-djup! Närmast Reykur-takter i henne, han kunde ju t o m tölta i djupsnö när han var på det humöret! 

Och när det nu visade sig att även Hamingja kunde vara "på det humöret" fick jag ett oväntat tillfälle att träna övergångar från tölt till trav - vilket gick riktigt bra idag, trots att vi var på hemväg. Men då hade jag förstås viss hjälp av det tunga underlaget. Vi skulle behöva ta ett ridpass då vi ägnar oss nästan enbart åt dessa övergångar... och inte bara sparar dem till hemvägen, då hon egentligen "inte har tid" med dem... men det är ju så mycket annat jag vill träna på OCKSÅ...!!!

Tillbaka i stallet blev det som vanligt små pölar med svett under henne i stallgången. Men med all den energi hon har verkar hon behöva träningspass av denna kaliber för att vara harmonisk. Och här råder det faktiskt fullständig enighet mellan Atli, Sylvia och Reynir: att Hamingja behöver arbeta ORDENTLIGT för att må bra!" 

Det var verkligen VACKERT ute idag!!!

Tillbaka i stallet, rejält Hamingja-hög, bestämde jag mig för att även rida Lára. Vädret var ju så härligt och prognosen hotar med plusgrader och regn i morgon så det gällde ju att passa på! Övervägde en vända till längs den mysiga "adventsrundan" men det kändes lite väl långt... Och för den träning Lára behöver allra bäst just nu: tölt med bärighet så passade dessutom bilvägen bättre. 

Det blev därför en sväng bort till "världens ände" för oss. Jag värmde upp henne med mycket böjning i sidorna både i tölt och trav. F f a i traven kändes det som att jag "fick igenom" böjningen betydligt bättre än på länge! I korsningen vid sjön jobbade vi med skritt på volt i vänster varv - först med henne utåtställd för att få högerbogen på plats. Med bibehållet stöd på yttertygeln började jag sedan leda på innertygeln för att få igenom en ärlig böjning i innersidan med högerbogen kvar "på plats". 

Under hemvägen jobbade jag med samlingen i tölten. Och efter att ha ridit samlad skritt och dessutom förstärkt med att peta till lite på vänster bak med pisken hade jag verkligen fått igång hennes "turboaggregat" och hon bjöd på en tölt med riktigt härlig bärighet och rejält "studs" under hovarna!!! 

Eftersom detta är så jobbigt för henne red vi några kortare intervaller varvat med skriftpauser då hon fick sträcka ut sig ordentligt. Och sedan avslutade vi med att "bränna ur systemet" lite extra genom att svänga av nere vid valackernas tidigare sommarhage och galoppera längs den lilla vägen upp till kyrkan. Och jag tror att The Queen och matte var precis lika nöjda efter detta träningspass! Nu blir det nog inte många knop för mig resten av dagen... Men vad gör väl det när jag lagt krutet på det som jag allra helst ville?!!

Inga kommentarer: