söndag 27 december 2015

Borta bra men hemma HÄST!!!

Härliga Hamingja-mulen!!!

Johan och jag har traditionsenligt firat jul med våra föräldrar i Umeå - där vi också hann umgås med två av mina och ett av hans syskon. TREVLIGT! Jag hade tänkt att vi skulle åka hem igen först idag, söndag men Johan ville gärna ha en ledig dag hemma innan det är dags att jobba igen i morgon... Och när jag redan på juldagen började längta efter hästarna så blev ju valet enkelt!

Senast Hamingja vilat från ridning några dagar var det verkligen som att sitta på en krutdurk, så jag förväntade mig något liknande idag också. Men faktiskt var lilla fröken betydligt mer sansad och "kommunikativ" idag! Alla mina spöhandsbyten var faktiskt helt odramatiska - och bara en sådan sak gör ju matte glad! 

Efter inledande uppvärmning i tölt (med pisk mot rumpan - och ändå i stort sett kontrollerat) gjorde vi flera klockrena övergångar från trav till tölt! Och traven hade MASSOR av "tryck" men det mesta uppåt. Hon var helt lös och avslappnad i nacken och jag kunde kontrollera tempot med sätet - mattes PÄRLA!!!

Vid "världens ände" - och som ni ser tittar Hamingja helt oförskräckt ut i "stora vida världen!!! 

Vi red in på den lilla ängen, gjorde galoppfattning (vänster-) från halt och Hamingja galopperade med STOR bärighet utan att en enda gång "fastna" i högersidan! Mattes fina, fina pärla!!! När vi stannade längst uppe på ängen kom nog ändå ett utslag av att hon haft flera vilodagar, för plötsligt blåste hon upprört, som hingstar brukar göra när de ska slåss! Spänt spanade hon in i skogen - där det visade sig vara en fågel...! (Men med hennes hemska erfarenheter av "mördarsvanar" så skadar det förstås inte att vara YTTERST försiktigt när det gäller alla faror med vingar...!!!)

Tillbaka ute på bilvägen igen fortsatte vi en liten bit bort mot skoterklubben medan vi diskuterade samling i tölt med pisk mot vänster bak. Men när det inte blev några större diskussioner i frågan vände vi ganska snart hemåt igen. Jag började om från samlad skritt och vi presterade en fantastiskt mjuk och fin övergång till samlad tölt där hon var helt lösgjord och lätt i handen!!! Vilket också följdes av tölt i arbetstempo med riktigt trevlig bärighet!!! Mattes fina, fina FINA PÄRLA!!!

Men när jag sedan ville göra om samma sak var vi inte alls lika eniga... Det var ju JOBBIGT att ta i så där oerhört mycket som arbetstempot kräver, så vi fick först diskutera en hel del redan i samlade skritten - där en av oss tyckte att den var HELT onödig och ivrigt demonstrerade sina färdigheter i att VRÄKA sig i handen och dra i väg i snabb tölt... 

Och när vi lyckats enas om samlad skritt kunde man ju istället VRÄKA sig iväg när det var dags att öka tempot något... "Varför arbetstempo tölt när allt kan gå så mycket fortare och inte heller vara lika jobbigt?!!" Men jag tycker att det successivt blir lättare att återfå kontrollen i dessa situationer - så det går nog ändå framåt, även om vi ännu inte kommit förbi dem helt 

Några ytterligare sekvenser med trevligt arbetstempo kunde vi faktiskt prestera i alla fall - även om de blev betydligt kortare än den första. Och sedan gjorde vi ytterligare en klockren övergång från tölt till trav där hon fick sträcka ut sig ordentligt. Den av mina idéer på senare tid som Hamingja gillar bäst är nog att avsluta träningspassen med att galoppera mellan sommarhagarna upp till kyrkan! Jag hade tänkt fatta galopp från skritt men hon fick så bråttom så det fick bli ytterligare en galoppfattning direkt från halt. 

Även nu red vi vänster galopp, eftersom hon behöver träna mer på den och den är gången lyckades jag inte hålla henne riktigt lika lösgjord utan hon bet fast lite i högersidan. Men jag kunde inte heller sitta ner i sadeln och driva med sätet på samma sätt eftersom jag behövde ducka för så många grenar i björkallén och i kombination med att Hamingja var på väg hem var det ju inte så konstigt om det blev lite "system over-load" för lilla fröken?!

Sedan bjöd jag Lára och Yr på ett rejält "julfika" med bröd och morötter som fanns kvar sedan julafton!

"Jag skulle kunna ta den där moroten!!!"

Inga kommentarer: