torsdag 17 december 2015

Galoppträning på ridbanan

Sedan Sylvia åkte till Thailand och lämnade mig och Hamingja "vind för våg" har jag bara ridit ut med henne. Men idag tyckte jag att det var hög tid för ett pass på ridbanan. För att friska upp mitt minne plockade jag först fram träningsdagboken - d v s mitt blogginlägg om lektion 3 under vår "bootcamp" för att läsa igenom.

Inlägget var FULLT av bra tips från Sylvia - av vilka jag säkert bara hade kommit ihåg en bråkdel ifall jag inte "repeterat" på detta sätt! Full av inspiration hade jag bara lite svårt att bestämma mig för om mitt fokus med träningspasset skulle ligga på galopp eller tölt. Under lektionen för Sylvia hann vi nämligen med både ock... men nu skulle det visa sig att underlaget helt resolut avgjorde saken åt mig. Med ca 1 dm snö på ridbanan blev träning av galopp (och trav) det självklara valet!

När vi värmde upp i trav var känslan som att rida över höga travbommar! Hamingja hade som gummibollar under fötterna och det kändes som att hon skickade iväg mig nästan en halvmeter upp ur sadeln i varje steg - häftig känsla!!!

Började sedan med vänster galopp - eftersom hon behöver träna mer på den. Vis av erfarenheterna från vår galoppträning på ängen borta vid "världens ände" förberedde jag genom att korta upp tyglarna ganska mycket. Jag gjorde fattningen från skritt genom att - när hon kändes helt avslappnad i nacken - ställa utåt och skjuta fram min inre höft. Klockren galoppfattning av duktiga hästen!!! Vi galopperade längs spåret nästan ett varv innan jag visslade så att hon saktade av till skritt igen.

Gjorde ytterligare två fattningar i vänster varv på samma sätt - och genom att hålla ytterhanden (=högerhanden) rörlig gick det ganska bra att hålla henne avslappnad i nacken och bibehålla formen. Fast jag borde förstås ha suttit djupare i sadeln för att i högre grad driva henne fram emot bettet...

Efter detta kände jag mig i alla fall redo att prova galopp på volt - fortfarande med en rörlig ytterhand för att undvika att hon bet sig fast i högersidan och blev spänd. I noteringarna från Sylvialektionen hade jag läst att det på volten dessutom var viktigt att använda snabba, ledande tageltag på innertygeln för att bibehålla böjningen i innersidan. Samt att sitta ÄNNU djupare i sadeln och driva ÄNNU mer - för att hjälpa henne att "hålla ihop det".

Det gick faktiskt hyfsat - så efter några varv på volten tyckte jag det var dags för en skrittpaus innan vi bytte till höger galopp. Där började vi åter längs spåret, med fattningar från skritt vilka också var klockrena! Hon har ju lättare för att fatta höger galopp eftersom hon gärna skjuter ut högerbogen. Men när man sedan galopperar på banan krävs det oerhört mycket mer av mig för att hålla högerbogen på plats och bibehålla en böjning och avslappning i innersidan...

Vi jobbade på volt även i höger varv och tack vare att jag påmints om Sylvias betoning på att de ledande tygeltagen på innertygeln måste vara ÄNNU snabbare i höger varv - lyckades jag hyfsat med att undvika att hon bet fast i bettet allt för mycket och ändå bibehöll viss böjning i innersidan. Men vi har endel att jobba med där... ÄNNU mer än i vänster varv!

Efter ytterligare lite galopp i vänster varv avslutade jag med att nyttjade jag underlaget även till att träna övergångar från tölt till trav. Jag red fortfarande i vänster varv och till att börja med kom Hami hela tiden med förslag om att vi skulle fortsätta med den roliga galoppen. Men när vi väl enats om tölt och sedan lyckats med en första övergång till trav fortsatte övergångarna att fungera jättebra!

Oerhört nöjd bytte jag varv och när den första övergången från tölt till trav "satt" även där öste jag verkligen beröm över Hamingja och förklarade vilken STJÄRNA hon är!!! Men allt detta beröm verkade tyvärr stiga henne (eller matte) åt huvudet - för sedan verkade hon inte alls ha några planer på att trava fler gånger i sitt liv utan töltade så glatt på trots mattes försök att byta gångart...

Efter ett stort antal misslyckade försök insåg jag att hon vid det här laget hade börjat skjuta ut högerbogen en hel del... Hon började förstås vara lite trött och då gör hon ju så för att inte behöva jobba lika hårt med sitt lite svagare vänstra bakben. När jag ställde henne betydligt mer inåt, för att åter få högerbogen på plats, slappnade hon åter av ordentligt och plötsligt kunde vi göra övergångar till trav även i höger varv!

Även Lára fick komma ut och röra på sig idag - tack vare Soleys matte Malin. De hade ridit "adventsrundan" och briljerat med både vänster och höger galopp! Inte underligt att "The Queen" såg hur nöjd ut som helst när jag hälsade på henne i hagen! 

Inga kommentarer: