torsdag 23 juli 2015

MODIG Hamingja trampar vatten!!!

Hamingja fick nya skor runt om idag - nu hoppas jag hon behåller dem på!

Så skönt det var att kunna åka till stallet efter jobbet idag utan paniken för att behöva ge Lára någon spruta! Dessutom kunde jag glädja The Queen genom att ge henne betydligt större hage! Vinterhagen hon går i har varit uppdelad i flera mindre hagar för att även rymma ett antal träningshästar som varit hos Sylvia. Men idag hade de åkt hem, så jag kunde ta bort ena avbränningen vilket gav henne tillgång till nästan hela hagen. Oj, så glad hon blev!!! Jag lyckades dessutom filma några av hennes glädjeyttringar, så jag ska se om jag kan lägga upp filmen här sedan! 

Hamingja och jag red ungefär som igår - d v s "Reynir-style" längs vägen bort mot Avan. Men den här gången gjorde vi även en avstickare till ett vattenfyllt sandtag på hemvägen. Sylvia berättade förra veckan att det nu står vatten i det lilla sandtaget vid "sandvägen" och hon hade varit där och tränat lillebror Hektor på att gå i vatten. 

Ingen behöver väl sådan träning bättre än Hamingja - och särskilt på ett ställe där man vet att det är fast sandbotten!!! För säkerhets skull väntade jag ändå till efter helgen, för att inte riskera att hon skulle trampa av sig en sko inför ridkursen. Men idag tyckte jag det var dags - särskilt som ju hovslagaren skulle sko henne senare på kvällen så en ev tappsko skulle ju bli ett ovanligt litet problem!

Under helgens kursande fick jag ju till min glädje uppleva hur Hamingja har börjat få lite mer förtroende för mig. Men frågan var ju om det t o m skulle sträcka sig så långt som att jag kunde få henne att gå ut i vattnet?! I början var hon också MKT tveksam, men ganska snart fick jag henne att i alla fall blöta ner framhovarna lite. Efter en stunds vila - och MYCKET beröm - uppe på säker mark gjorde vi så ett nytt försök, och ett nytt och ett nytt. Till dess hon ganska odramatiskt vadade genom vatten som gick upp till hennes knän! Min modiga tjej!!!

Precis som igår avslutade jag sedan träningspasset med att rida arbetstempo tölt, men den här gången hade hon ju faktiskt fått i alla fall fysisk (kanske inte mental) vila innan, i samband med vattenträningen, så det kändes inte lika konstigt att kräva riktigt mycket samling av henne nu. Och efter en stund fick jag åter uppleva en sekvens med riktigt trevlig bärighet - härligt!!!

När det sedan var dags för hovslagaren berättade jag att Sylvia retas lite med mig om tappskorna och undrar varför Hamingja plötsligt trampar av sig skorna nu när jag köpt henne, men inte gjorde det tidigare... Han konstaterade att hon visserligen inte har brukat trampa av sig skor tidigare, men att det i år faktiskt har varit en extremt blöt sommar så det har varit ovanligt mycket tappskor. Dessutom kunde han se på hennes hovar att det finns en hel del spår efter broddskador från FÖRRA vintern (då Sylvia fortfarande ägde henne) vilket visar att trampade på sig själv vid flera tillfällen. "Och då är ju faktiskt en tappsko att föredra!" sa han. Så nu har jag något att kontra med nästa gång Sylvia retas! :-D Har jag sagt att han är min favorithovslagare?!  ;-)

Inga kommentarer: