söndag 2 mars 2014

Sylviakurs - lektion 2: "Att kunna inverka utan att det skiter sig...!"

Stallkatterna Bambam och Melker är förståss i tjänst även när det är ridkurs!

Idag var det "på´t igen": efter sedvanlig uppvärmning på volt i skritt och tölt skulle vi åter ge oss på övningen vi hade så´nt problem med här om dagen. Och vi öppnade (!!!) urstarkt - genom att rida perfekta öppnor i skritt längs kvartslinjen. "Det är väl inget svårt alls?!!" tyckte svarta damen och Sylvia konstaterade är det var så typiskt Lára - så´nt som är "HELT omöjligt" vid första försöket är hur lätt som helst redan nästa gång...

Övergick till att rida hela övningen från igår: öppna in på första kvartslinjen och sedan sluta ut på spåret, tölt fram mot nästa hörnpassering, nedtagning till skritt och vända in igen på första kvartslinjen... Redan efter ett par gånger fick jag övergå till att göra hela övningen i tölt.

Igår hade vi en hel del med nedtagningen och den efterföljande hörnpasseringen i höger varv medan det gick jättebra i vänster varv. Idag var det av någon anledning precis tvärt om... "Man är ju inte det minsta förvånad - inte med den hästen...!!!" konstaterade Sylvia. Men i det stora hela flöt det på riktigt fint och avslappnat!

Därför tyckte Sylvia att det var dags att höja kraven: jag skulle rida betydligt långsammare, men med mer drivning, genom övningen för att sedan på den korta sträckan längs spåret fram mot hörnpasseringen sänka kraven igen och låta Lára slappna av igen innan jag åter vände in på kvartslinjen och ökade både drivning och förhållningar.

"Man ser när ni värmer upp och varvar ner att du lyckats lära Lára att slappna av riktigt bra i de situationerna, så nu gäller det att gå vidare och försöka lära henne att växla mellan "on och off" även under träningspasset." sa Sylvia. Just "on-delen" är ju inget problem på Lára, det räcker med en lätt smackning för att hon ska hoppa rätt upp i luften och sedan kasta sig framåt... men i det läget känns off-knappen sannerligen avlägsen - när jag som allra bäst skulle behöva den...!!!

Vi har en hel del att träna på m a o...!!! Sylvia sammanfattade den stora utmaningen i att rida Lára på ett mycket bra sätt: "Att kunna inverka på henne utan att allt skiter sig...!" Och om vi nu efter 2,5 år tillsammans lyckats hitta en fungerande off-knapp under uppvärmning och nedvarvning så kanske vi om 2,5 år till även har en som fungerar när som helst under ridpasset?! Ja, man måste ju ha höga ambitioner om man ska komma någon vart!

Innan nedvarvningen fick vi tölta lite längs spåret också och när jag "tänkte lite sluta" presterade vi en tölt som fick Sylvia att berömma oss riktigt ordentligt! "Det blir spännande att höra vad Atli säger när han kommer hit om tre veckor - för Lára har verkligen utvecklats JÄTTEMYCKET i vinter! Hon har blivit riktigt, riktigt fin!!!" Jag var redan "hög" av att rida min härliga häst och den euforiska känslan minskade ju inte av att få höra dessa berömmande ord!!!

Inga kommentarer: