söndag 23 mars 2014

Atlikurs - dag 3: inleds med dressyr på hög nivå!


Här är det dressyr på hög nivå: d v s Lára ger TYDLIGA instruktioner till matte om att hennes frukosthö ska serveras OMGÅENDE!!!

Jag hade morgonfodringen idag och behövde verkligen all uppmuntran jag fick av hästarna när jag dök upp vid resp hage med högrepen i högsta hugg - för jag sov VÄLDIGT dåligt i natt... Annars har jag faktiskt i princip bara känt av jetlag-problem på dagtid denna gång. När man rest västerut och vänder hem igen brukar problemen BÅDE vara att man är jättetrött på dagtid OCH att man ändå inte kan sova på nätterna för att kroppen/hjärnan tror att man ska vara vaken då. Första gången vi varit i USA tog det flera veckor innan jag kunde sova som vanligt på nätterna. Men nu har jag sovit hyfsat tre nätter innan detta "bottennapp" - jag hoppas att det var en tillfällig svacka!

När hästarna avslutat frukosten var det dags att göra i ordning Lára för ridning - hon och jag resp Sylvia och Haminja var nämligen första paret ut denna kursdag. Inför uppvärmningen påminde Atli mig om att när jag behöver inverka på Lára så ska jag se till att göra "ordentligt" - t ex böja henne MYCKET så att hon svarar med att sträcka ut sin överlinje riktigt ordentligt. För då kommer jag att kunna ge eftergift under längre stunder innan jag behöver inverka igen - och det är när man ger eftergiften som hästen lär sig. "Sträva alltid efter att få ge eftergift och därmed lämna hästen ifred allt längre stunder!"

Efter uppvärmning i skritt, trav och tölt på volt var det dags att åter greppa halsringen och (efter lite repetition av halt, rygga, gå fram m h a förflyttning av balanspunkten) börja träna samlad skritt - först på volt och sedan längs fyrkantspåret. Först gäller det då att ta ner tempot tillräckligt, genom tydliga förhållningar m  h a balanspunkten, för att sedan SNABBT återgå till neutral sits och ge stoooor eftergift på tyglarna. När jag kontrollerar tempot är nästa steg att också kontrollera formen - för att även där vara SNABB med den stoooora eftergiften! "Du får aldrig försöka hålla henne kvar i en form!!!" Och det är verkligen tydligt att ju snabbare och större eftergift jag ger desto bättre bär hon upp sig med överlinjens muskler!

Fick göra ett par övergångar till tölt under Atlis överinseende och successivt bar Lára upp sig allt bättre i tönten. Sedan skulle jag jobba med detta själv en stund, medan Atli fokuserade på Sylvia och Haminja. Och vårt första försök gick verkligen SÅ bra!!! Först en energifull samlad skritt, med helt lösa tyglar och när jag gjorde övergången till tölt kortade hon visserligen upp halsen i de första två-tre stegen, men jag behövde bara påminna om formen m h a kramning på tyglarna en gång för att längden på halsen skulle vara tillbaka. Och då bjöd hon på en härligt fjädrande tölt i arbetstempo där hon verkligen bar upp sig bra och var helt lätt i handen!

Jag tänkte först ropa på Atli att han skulle se åt vårt håll - men vågade inte riskera att tappa lite fokus och därmed kanske tappa lite av den häftiga känslan... Det var knappt så jag vågade andas när vi liksom "svävade" fram!!! Efter en stund var jag i alla fall tvungen att avbryta för att ge henne en micropaus. Gjorde några försök till men lyckades inte riktigt hitta tillbaka till den häftiga känslan... När jag beskrev detta för Atli sa han att det naturligtvis är ansträngande för henne varje gång vi uppnår en ny nivå på detta sätt - och att hon antagligen blivit lite för trött i musklerna för att orka prestera på topp mer än under den första sekvensen. Som ju också blev ganska lång, eftersom jag ville njuta så länge som möjligt...! Men genom att fortsätta träna på detta sätt kommer hon ju fortsätta bygga upp sin muskelstyrka och därmed orka längre och längre stunder! Bara att träna vidare alltså!

Men hjälp - den här kursen är ju snart slut... :-O  Bara ett ridpass kvar i em, jag som hade velat fortsätta en dag till (minst)!!! Tur att det bara är en månad till dess vi får träna för Atli nästa gång - det är ju gravt beroendeframkallande!!!

Inga kommentarer: