fredag 21 mars 2014

"Landslagsträning" för Atli - dag 1

Sóley skulle vilja smaka…men även om det inte var ett elstängsel i vägen skulle Lára förståss inte dela med sig. Även med elstängslet såg hon till att ge Sóley (och de andra som inte syns i bild) "onda ögat" då och då. De hundar som råkade komma i närheten låg förståss också farligt till. Höätande hundar är visserligen inte så vanligt...men Lára tar INGA risker! Intressant att hon som är så extremt ointresserad av mat för att vara häst ändå är så "matond". Fast det där med ilska är ju i o f s hennes bästa gren i alla sammanhang!

Idag var våren här - trots att dagen började med snöoväder - för det var årets första Atlikurs! "Spara på förhållningarna" var Atlis första tips för dagen. Han menade att när man börjar värma upp hästen ska man undvika att göra förhållningar - utan istället använda böjning och sidförande ifall man behöver bromsa upp hästen. Dessa kommer att göra hästen mjuk - och en mjuk häst slappnar av och blir lugn. (Att försöka bromsa med båda tyglarna riskerar istället bara att göra hästen mer spänd och stressad.) Detta tips fick jag också stor användning av då Lára - förståss - var rejält taggad efter sin "vintersemester" och gärna ville börja springa direkt!

Men genom att bromsa upp henne på yttertygeln - för att kontrollera ytterbogen - och flytta undan för innerskänkeln så att hon korsade bakbenen slappnade hon av och började sträcka ut överlinjen. I början fick jag upprepa detta ofta, men succesivt blev hon mer och mer avslappnad. Fick sedan göra samma sak i skritt och trav till dess hon frustade belåtet.

Efter detta ville Atli rida henne lite för att "känna på statusen". Han konstaterade sedan att hon "kändes bara behaglig" och först var jag lite fundersam vad han menade eftersom jag inte hört honom använda det uttrycket tidigare. Men sedan förstod jag att det var ett gott betyg!

När jag åter satt i sadeln sa han att eftersom Lára böjer sig så mjukt i innersidan i båda varven ska jag gå vidare genom att lösgöra för ytterhjälperna. Genom att minska volten för ytter tygel och skänkel får jag kontroll på ytterbogen och får en häst som är lösgjord i en högre grad av samling. Och denna grad av samling ska jag bibehålla genom att bara använda de stora eftergifterna någon gång ibland - istället ska jag bara mjukna i handen när hon lättar fram.

När vi tränat på detta en stund fick vi lägga grunden inför morgondagens lektioner genom att rida samlad skritt. "Tänk på att det är två olika hjälper: en som bromsar upp tempot och en annan som påminner om formen!" sa Atli medan han gick snett framför oss för att demonstrera hur låååångsamt vi skulle skritta. När Lára sedan fick sträcka ut i skritten igen fick hon vääääldigt bråttom - men då fick jag lägga volter för att ta ner tempot istället för att bromsa upp med båda tyglarna. Utifrån samma tänk som i början av lektionen m a o!

Atli avslutade med att konstatera att Lára utvecklats fint i vinter och att vi har en bra grund att bygga vidare ifrån. Roligt att höra!!! När hon sedan ätit sitt kraftfoder fick hon stå en stund vid höbalen utanför stohagen och äta extra hö medan jag tittade på dem som red. På andra sidan staketet stod de andra i flocken och hade SÅ gärna velat ha mer mat de också. Det kändes lite taskigt mot dem att hon fick stå där och äta mitt framför ögonen på dem - men samtidigt verkade det trigga henne till lite extra bra aptit. Som att hon åt på pin tji, alltså! 

Inga kommentarer: