lördag 22 mars 2014

Atlikurs dag 2: vi rider m h a halsring och balans.

Idag fick vi rida med halsring! Det var ett bra tag sedan sist - och jag hade glömt hur BRA det är! Vid ridningen ska man ju sträva efter att f f a inverka på hästen m h a sin "balanspunkt". Genom att förflytta balanspunkten bakåt säger man åt hästen att bromsa, genom att flytta den framåt säger man "gå fram" och genom att flytta den i sidled att svänga eller sidföra. Tyglarna lägger man bara till om detta inte räcker. (Att jag har innerskänkeln så långt bak på denna bild beror på att Lára ville flytta bakdelen innanför spåret och jag behövde parera detta så att hon ryggade på rakt spår.)

Vi använde ett ihop knutet grimskaft som halsring och direkt jag fick ringen i handen kände jag hur jag fick ett helt annat fokus på min balans än vanligt - ett fokus som jag förståss alltid borde ha! Vi fick börja helt lugnt med att skritta längs spåret, göra halt m h a förflyttning av balanspunkten bakåt samtidigt som halsringen tryckte mot hästhalsens undersida. När hästen stannar ska man snabbt återgå i neutral sits så att man belönar genom att sluta inverka både m h a balansen och halsringen. Samma "tänk" gäller när man ryggar - och i början skulle vi dessutom låta hästen stå stilla en stund mellan varje steg bakåt - för att det hela skulle bli så avslappnat som möjligt.

Atli påminde även om att man i ryggningen INTE ska "sitta tyngre" i sadeln - utan behålla sina lårmuskler aktiva så att man INTE trycker hästryggen nedåt när man flyttar bak balanspunkten. Något jag verkligen behöver tänka på!!! Ett par gånger skulle Atli förstärka halsringens inverkan i ryggningen genom att trycka ett finger mot undersidan på Láras hals - varpå hon varje gång ilsket nafsade efter honom. Nejdå, inte pinsamt alls…!!!

När detta "flöt på" lugnt och fint fick jag först ta bort pauserna mellan varje ryggningssteg och sedan först göra övergång "nästan till tölt" när jag red fram igen och sedan till tölt. Dock inga långa töltsträckor utan hela tiden nya halter och ryggningar. Någon gång fick vi även göra igångsättningen i tölt samtidigt som det andra ekipaget som red samtidigt - och dessutom i bredd. MYCKET nyttig träning för Lára på att jag ändå skulle vara den som bestämmer tempot!!!

Sedan fick jag göra allt snabbare övergångar halt, rygga, fram i tölt, halt, rygga… "Dansa fortare!!!!" som Atli brukar beskriva saken. Upplägget var ungefär detsamma under dagens båda lektioner. Men den andra lektionen fick jag avsluta med att rida samlad skritt. "Det är den känslan av att spänna en pilbågen från bakbenen och upp över ryggen du ska sträva efter i de snabba övergångarna. Behåll den känslan inför morgondagen!" Och jag ser förståss fram emot att få fortsätta då!!!

Edit: Dagens övningar var verkligen MKT nyttiga - men särskilt fotogeniska var de tydligen inte... För Johan, som dök upp och fotade under min andra lektion sa efteråt: "Jag har ungefär 1000 bilder på dig och Lára - men alla är ju nästan likadana..."

2 kommentarer:

MalinS sa...

Hinni sade en bra sak om sitsen i ryggningen: Tänk dig att någon hotar dig med kniv i magen. Alltså in med naveln och tillbaka med tyngdpunkten, men lyft sittbenen liiite för att lämna hästryggen fri!

Anna sa...

Vilket bra tips Malin - tack för det!!!