måndag 19 augusti 2013

Vindurs 10 årsjubiléum - finaler

Lára och jag under A-finalen i T3 (tölt)

När tävlingsdagen avslutats igår slutade det också regna och när vi lämnade Ragvaldsträsk för kvällens ryttarmiddag fanns inte ett enda moln på himlen. Det såg verkligen ut som om SMHI tänkte hålla sitt löfte om fint finaldagsväder! Därför blev vi både förvånade och besvikna när vi vaknade till en gråmulen dag med hela himlen täckt av mörka moln... Det regnade inte, men marken var alldeles blöt så frågan Sussie och jag ställde oss medan vi åt hotellfrukost tillsammans med det trevliga paret Werner (domare resp speaker) var om det bara var ett tillfälligt uppehåll i nederbörden...? Men under förmiddagen klarnade det upp och vi fick njuta av en finaldag i solsken!

Sussi och jag tävlar i samma klasser och vi brukar följas åt i resultatlistorna - gårdagens fyrgångsuttagning var långt ifrån första gången som vi hamnat på precis samma poäng! Därför kändes det lite konstigt när vi idag skulle rida olika finaler i vår töltklass (T3). Men det löste Sussi och Ari så snyggt genom att vinna sin B-final så att de ändå fick rida A-final med oss!!!

Tyvärr hade jag ingen riktigt bra känsla i töltfinalen... Att Lára är blir lite arg brukar oftast vara en fördel för tölten. "Domarna vill se lite angry-mood!" som Atli brukar uttrycka saken. Men nu "snedtände" damen ganska rejält just innan vi skulle rida in på banan och jag hann aldrig kanalisera den  ilskan "i rätt riktning". Istället för att bli mer uttrycksfull blev hon spänd och gick emot handen... Inte ens nedtagningarna funkade särskilt bra och i ökade tölten kändes hon väldigt ojämn.

Sylvia red i samma final, på hingsten Maur som hon haft i träning sista tiden. I slutet av visningen av ökad tölt kom de dundrande förbi oss och Lára gjorde ett försök att haka på i deras tempo. Detta var uppenbarligen den extra energi hon behövde - för samtidigt som farten ökade blev äntligen takten jämnare. "HOPPAS någon av domarna såg den sista sekvensen!" tänkte jag när speakern strax efteråt uppmanade oss att sakta av till skritt.


Sylvia och Maur vann - förståss - en överlägsen seger, medan Lára och jag fick den röda fjärdeplatsrosetten.

Inför eftermiddagens A-final i fyrgång (V2) hade jag tillslut fått de skriftliga domarkommentarerna från gårdagens uttagning. Och kunde till min stora överraskning och glädje konstatera att vi faktiskt fått 5,0 av alla tre domarna för den ökade tölten som jag tyckte kändes så extremt ojämn. Och domarna har ju alltid rätt!

Styrkt av detta var mitt fokus inför fyrgångsfinalen främst att inte reta upp Lára i onödan. Och väl på ovalen hade jag också en mycket bättre känsla än i töltfinalen! Under den inledande töltvisningen var Lára betydligt mer sammarbetsvillig än på förmiddagen!


Senast vi red fyrgångsfinal ville Lára mest bara galoppera under travmomentet... men den här dagen höll hon traven hur bra som helt - som synes ÄVEN när ett annat ekipage red ikapp oss bakifrån. DET var starkt av "speed-Lára" som alltid levt efter mottot: "Du skall inga andra hästar hava före dig" (d v s spring ikapp dem) resp "Du skall inga andra hästar hava efter dig" (spring ifrån dem!) Efter dessa första två moment låg vi på tredje plats, med Sussi och Ari på fjärde.


I skritten slog de dock till med bl a en 6:a och övertog därmed andraplatsen. Under galoppvisningen hade vi stor nytta av senaste tidens galoppträning och jag blev riktigt nöjd med de poäng vi fick. (Men hoppas förståss att vi kan höja dem ytterligare när vi hunnit träna upp mer styrka.) I o m galoppoängen låg vi åter på en tredje plats.

När finalen avslutades med ökad tölt hade underlaget hunnit bli rejält upptrampat och flera gånger blev Lára så obalanserad i kurvorna att hon vixlade. Men trots detta räckte poängen till en bibehållen tredjeplats! Våra totalpoäng blev 5,20 vilket jag var mkt nöjd med - särskilt som underlaget verkligen inte var till Láras fördel.


2 kommentarer:

MalinS sa...

GRATTIS! Fint jobbat och kul med bilder!
Kram

Anna sa...

TACK!!!